16:40 14.11.2017

АМКУ оштрафував фармкомпанію і двох дистриб'юторів на 140 млн грн

2 хв читати
АМКУ оштрафував фармкомпанію і двох дистриб'юторів на 140 млн грн

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував фармацевтичну компанію ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" і дистриб'юторів ТОВ "БаДМ" і ТОВ "Оптима-Фарм, ЛТД" на загальну суму 139,094 млн грн за поставки лікарських засобів, що здійснювалися в 2010 -2011 рр.

Як повідомила державний уповноважений АМКУ Світлана Панаіотіді на своїй сторінці у Facebook, зокрема, "Санофі-Авентіс Україна", яка виступає єдиним імпортером лікарських засобів Sanofi, оштрафованj на 69,547 млн грн, найбільші широко асортиментні фармацевтичні дистриб'ютори України "БаДМ" - на 28,788 млн грн, "Оптима-Фарм, ЛТД" - на 40,759 млн грн.

С.Панаіотіді зазначила, що за результатами кількарічного розслідування встановлено, що "Санофі-Авентіс Україна" 2010-2011 рр. імпортувала до країни 174 лікарських засобів виробництва групи Sanofi, 27 з яких не мали аналогів, 147 мали аналоги інших виробників.

Лікзасоби Sanofi, зокрема, були призначені для лікування аритмії, епілепсії, цукрового діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань.

С.Панаіотіді наголосила: "Санофі-Авентіс Україна", "БаДМ" і "Оптима-Фарм, ЛТД" у свій договір купівлі-продажу ввели спеціальні умови продажу і надання знижок, стимулюючи дистрибуцію лікарських засобів, "які давно втратили патентний захист і мають багато замінників", і, таким чином, обмежуючи продаж лікзасобів, які не мають або мають обмежену кількість замінників.

"АМКУ виходив з того, що лікарські засоби є соціально значущим товаром. Будь-яке обмеження конкуренції чинить значний негативний вплив на кінцевого споживача. Будь-які дії великих фармкомпаній, таких як "Санофі-Авентіс Україна", і найбільших дистриб'юторів, метою або наслідком яких є обмеження конкуренції з боку дешевших генеричних лікарських засобів, тобто прямих замінників, чинитиме значний негативний соціально-економічний ефект", - зазначила держуповноважений АМКУ.

При цьому з посиланням на практики Європейської Комісії, вона зазначила, що при виході генеричного препарату на ринок його ціна на 25% нижча ціни оригінальних лікарських засобів, а після виходу на ринок генерика протягом двох років його ціна є на 40% нижчою від початкової ціни на оригінальні ліки.

Після виходу генерика на ринок ціна оригінального препарату знижується майже на 20%, відбувається значний вплив на обсяг ринку і ринкові частки учасників.

"За нормальних умов компанії, що випускають генерики, отримують на кінець першого року своєї роботи на ринку препарату близько 30% обсягу ринку, а на кінець другого року - 45%. Під час зазначених антиконкурентних узгоджених дій частка продажу генеричних препаратів кінцевим споживачам була незначною і суттєво не зросла, незважаючи на більш низьку ціну порівняно з оригінальними препаратами Sanofi, що продаються з високою торговельною надбавкою", - пояснила С.Панаіотіді.

Як повідомлялося, в листопаді 2016 року АМКУ констатував значну ринкову владу фармдістрібьюторов "БаДМ", "Вента" і "Оптима-Фарм" та ознаки монополізму в роздробі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА