12:29 02.05.2022

Рівень розрахунків "ГарПоку" з ВДЕ-виробниками за лютий-березень становить 19-20% – керівник підприємства

2 хв читати
Рівень розрахунків "ГарПоку" з ВДЕ-виробниками за лютий-березень становить 19-20% – керівник підприємства

ДП "Гарантований покупець" продовжує виплати виробникам зеленої електроенергії, їхній рівень за березень-квітень становить 19-20%, повідомив керівник підприємства Андрій Пилипенко.

"Виплати ми не зупинили. Попри те, що "Укренерго" не сплатило нам жодного авансу за березень і квітень. Ми зараз виплачуємо ті кошти, які збираємо з ринку. За наказом Міністерства енергетики платимо кожному виробнику різний відсоток – від 15% СЕС до 60% біостанціям. Якщо ці суми звести докупи, взяти середній тариф, то в цілому ми платимо орієнтовно на рівні 19-20%", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в умовах профіциту електроенергії та ускладненого прогнозування вироблення, зокрема через бойові дії та диспетчерські обмеження, підприємству вдається продати на ринку двосторонніх договорів та ринку "на добу наперед" сумарно 45-49% зеленої електроенергії.

"Теоретично, за березень і квітень ми будемо винні по 80%. Хоча до кінця незрозуміло, скільки електроенергії вироблено, який обсяг обмежено, остаточних даних іще немає. До війни ми чітко розуміли обсяги генерації. Зараз ці цифри не такі сталі", – пояснив Пилипенко.

Водночас, на думку керівника "ГарПоку", вихід ВДЕ-виробників із його балансувальної групи ситуацію з надходженням коштів для них не покращить.

"Якщо всі вийдуть і будуть продавати на ринку, то в середньому вони продаватимуть так, як і ми, – заробляти з ринку на рівні 20%. Це значить, що СЕС і ВЕС покриватимуть свою собівартість, а малі ГЕС і біоТЕС будуть змушені зупинитися. Більше грошей на ринку не зароблять", - описав проблему голова ДП.

Він припустив, що вихід може бути прийнятним для тих, хто утворить пул клієнтів.

Водночас Пилипенко зазначив, що жоден виробник досі не вийшов із групи, бо "всі чудово розуміють цю проблематику".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Перші дві ВЕС "Нафтогазу" буде побудовано в Одеській і Миколаївській областях - голова групи

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА