15:55 26.01.2022

“ГарПок” закрив борги перед ВДЕ-генерацією за 2020 рік, за 2021 рік залишається 9,6 млрд грн

3 хв читати
“ГарПок” закрив борги перед ВДЕ-генерацією за 2020 рік, за 2021 рік залишається 9,6 млрд грн

ДП “Гарантований покупець” розрахувалося з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел за 2020 рік у повному обсязі, сплативши в цілому 49 млрд грн за 10,22 млн МВт-год придбаної у них електроенергії.

Про це підприємство повідомило на сайті.

“Рівень оплати чистої електроенергії за кожен місяць 2020 року досягнув довгоочікуваної позначки у 100%. І так для всіх без винятку дев’яти сотень виробників нашої балансуючої групи”, – зазначив керівник “ГарПока” Андрій Пилипенко, якого цитує прес-служба ДП.

За його словами, таким чином держава і “Гарантований покупець” виконали свої зобов’язання перед відновлюваною генерацією та інвесторами, а також постанову уряду про надання державної гарантії в рамках випуску НЕК “Укренерго” зелених євробондів для розрахунків з ВДЕ-генерацією, яка передбачала цільове спрямування коштів.

У повідомленні зазначається, що досягненню стовідсоткових розрахунків передувала деталізована перевірка внутрішньою робочою групою правильності нарахувань та розрахунків за періоди, коли виплати здійснили не усім виробникам. Як відомо, наприкінці минулого року була затримана виплата 3,04 млрд грн, належних ДТЕК ВДЕ.

“Протягом грудня-січня були, зокрема, переглянуті договори купівлі-продажу електроенергії та послідовно підтверджена правильність розрахунку вартості ресурсу за “зеленим” тарифом для кожного виробника у відповідному періоді. Спираючись на висновки робочої групи, підприємство поетапно виконало низку платежів на загальну суму приблизно 3 млрд грн: 31 грудня 2021 року – 300 млн грн, 21 січня – 2,6 млрд грн та 24 січня 2022 року – 40 млн грн”, – пояснив “ГарПок”.

Крім того, на підприємстві підкреслили, що Національний енергорегулятор НКРЕКП засвідчив здійснення всіх нарахувань відповідно до вимог законодавства і відсутність необхідності їх повторного перегляду.

“ГарПок” також звернув увагу, що розрахунки з усіма без винятку виробниками за 2021 рік доведені до пропорційного рівня.

За його даними, борг за минулий рік перед ВДЕ-генерацією становить наразі 9,6 млрд грн.

Разом з тим, підприємство вважає доцільним завершити перевірку, розпочату за ініціативи його нинішнього керівника та очікує на об’єктивні висновки міжвідомчої робочої групи, яка також досліджувала питання правильності та пропорційності виплат, йдеться у повідомленні.

Важливі деталі:

  • “ГарПок” 21 січня перерахував “ДТЕК ВДЕ” 2,7 млрд грн в оплату боргу за рахунок коштів, отриманих від випуску “зелених” єврооблігацій НЕК “Укренерго” під гарантію уряду, раніше було перераховано ще 300 млн грн із загальної суми боргу в 3,04 млрд грн.
  • “Укренерго” перерахувала на рахунки “ГарПоку” 19,3 млрд грн, отриманих від розміщення “зелених” єврооблігацій, з яких держпідприємство 15 листопада здійснило виплати виробникам е/е з відновлюваних джерел (ВДЕ) у розмірі 16,3 млрд грн. Винятком стала “ДТЕК ВДЕ”: директор “ГарПока” Костянтин Петриковець, який віддав розпорядження про виплату “ДТЕК ВДЕ”, оперативно був звільнений урядом, а новий глава компанії Вадим Улида відкликав це платіжне доручення.
  • На початку грудня міжнародне рейтингове агентство S&P знизило довгостроковий рейтинг “ДТЕК ВДЕ”, яка першою серед українських компаній випустила “зелені” єврооблігації з рівня “B-” до “CCC+” на тлі непогашеної заборгованості за е/е, а компанія “ДТЕК ВДЕ” заявила про готовність оскаржити такі дії держпідприємства у судах, зокрема міжнародних. За даними глави “ДТЕК ВДЕ” Маріса Куніцкіса, борг перед компанією за 2020-2021 роки становив приблизно $115 млн.
  • ДП зі свого боку заявило, що остаточно розрахується з виробниками електроенергії з ВДЕ і перерахує 3,04 млрд грн, що залишилися на його рахунках, після закінчення перевірки його діяльності при попередньому керівництві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА