16:37 08.09.2021

Кабмін підтримав створення в Україні Бюро екологічного страхування

3 хв читати
Кабмін підтримав створення в Україні Бюро екологічного страхування

Кабінет Міністрів підтримав подання до Верховної Ради проекту закону "Про екологічне страхування", що передбачає створення Бюро екологічного страхування, яке має бути юридичною особою й утримуватися за рахунок коштів страховиків.

Відповідне рішення уряд ухвалив без обговорення на засіданні в середу.

Згідно із законопроектом, бюро є саморегулівною організацією та може встановлювати для своїх членів правила та умови здійснення екологічного страхування. Вступний гарантійний внесок у перший рік діяльності бюро становить 2 млн грн. Подальші внески встановлюються загальними зборами членів бюро за погодженням із координаційною радою, але не можуть бути менше ніж EUR100 тис.

Згідно із законопроектом, екологічне страхування - це страхування цивільної відповідальності за шкоду, заподіяну державі, життю, здоров'ю та майну фізичних і юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців у результаті порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Договір екологічного страхування - це письмова угода між страхувальником і страховиком-членом бюро, відповідно до якої страховик бере на себе зобов'язання і в разі настання страхового випадку здійснює виплату на користь держави, фізичної особи, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб за шкоду, заподіяну внаслідок порушення вимог законодавства про охорону навколишнього середовища.

Договір екологічного страхування підлягає обов'язковій реєстрації в Єдиному державному реєстрі договорів екологічного страхування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Адміністратором Єдиного держреєстру є центральний орган виконавчої влади, що реалізує держполітику у сфері захисту навколишнього середовища.

Предмет договору екологічного страхування страхується усіма страховиками - членами бюро з пропорційним розподілом страхової суми і страхового платежу між ними відповідно до частки кожного члена бюро в гарантійних резервних фондах (співстрахування).

Мінімальний розмір страхової суми встановлюється в порядку, затвердженому Кабміном.

У законопроекті пропонується встановити норму, що страховий тариф на перші п'ять років з дати набуття чинності цим законом визначається актуарно, з урахуванням вимог закону. У наступні п'ять років він може змінюватися шляхом окремого письмового звернення бюро до відібраного на конкурсі актуарія. Порядок і умови відбору актуарія та зміни страхового тарифу встановлюються статутом бюро. Під час виплати страхового відшкодування за шкоду, заподіяну життю чи здоров'ю третіх осіб або навколишньому природному середовищу, франшиза не застосовується. За шкоду, заподіяну майну третіх осіб, вона не може бути більшою за 1% від страхової суми за договором страхування.

Виплату відшкодування страховики-члени бюро здійснюють за розмірами, встановленими судовим рішенням, за рахунок коштів гарантійного резервного страхового фонду бюро, але не більше за такі ліміти відповідальності: за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю третіх осіб, - 500 тис. грн на одного загиблого або потерпілого (але не більше ніж 5 млн грн на постраждалих унаслідок такої події осіб).

Органами управління бюро є загальні збори його членів, дирекція та координаційна рада, що складається з шести представників, яких обирають загальні збори бюро. Коордрада здійснює постійний нагляд за діяльністю бюро та визначає основні напрямки роботи його виконавчого органу.

Як наголошується в аналізі регуляторного впливу, ухвалення зазначеного законопроекту дасть змогу створити умови для запровадження механізму обов'язкового страхування цивільної відповідальності за шкоду, заподіяну внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, скорочення бюджетних витрат на ліквідацію аварійних та надзвичайних ситуацій, посилення контролю за потенційно небезпечними видами діяльності, покращення екологічної безпеки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА