11:39 29.01.2024

78% населення прифронтових областей вважають, що відновлювати заклади культури потрібно лише після закінчення війни - соцдослідження

3 хв читати

Переважна більшість (78%) населення деокупованих і прифронтових областей України вважають, що відновлювати зруйновані заклади культури потрібно лише після закінчення війни, свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

"Більше половини опитаних у всіх областях (за винятком Херсонської) зазначили, що в їхньому населеному пункті повністю або скоріше достатньо закладів культури (бібліотек, клубів, музеїв, мистецьких студій). Водночас щонайменше третина в цих регіонах зазначили, що таких закладів недостатньо. Частіше про недостатність говорили в Дніпропетровській, Запорізькій та Чернігівській областях. На Херсонщині лише чверть заявили, що культурних закладів достатньо, понад 70% зазначили, що їх недостатньо", - ідеться в результатах дослідження.

Зокрема, 56% респондентів із Чернігівської області заявили, що в них достатньо закладів культури, у Сумській області про достатність заявили 57%, у Харківській - 57%, у Дніпропетровській - 53%, у Запорізькій - 49%, в Одеській - 58%, у Миколаївській - 53% і в Херсонській - 25%.

Зазначається, що ситуація з роботою бібліотек у населених пунктах найкраща в Чернігівській, Сумській та Миколаївській областях, де понад 75% опитаних зазначили, що ці заклади культури працюють у їхніх населених пунктах, а найгірша ситуація - у Херсонській (21%) та Харківській (48%) областях. В інших регіонах майже 60% зазначили, що бібліотеки на сьогодні працюють.

Ситуація з роботою клубів у населених пунктах найкраща в Чернігівській та Сумській областях, де понад 75% опитаних зазначили, що ці заклади культури працюють у їхніх населених пунктах, а найгірша ситуація - у Херсонській (12%) та Харківській (41%) областях. В інших регіонах близько 60% зазначили, що клуби на сьогодні працюють.

"Попри те, що більшість не підтримує закриття закладів культури в малонаселених пунктах, переважна більшість (78%) вважають, що відновлювати зруйновані заклади культури потрібно лише після закінчення війни. Відновлення таких закладів наразі підтримують лише 17%. Цікаво, що найнижчий рівень підтримки негайного відновлення закладів культури фіксується в Херсонській області", - йдеться в дослідженні.

Зокрема, у Чернігівській області лише 19% респондентів підтримують відновлення закладів культури до завершення війни, у Сумській області - 17%, у Харківській - 19%, у Дніпропетровській - 18%, у Запорізькій - 20%, в Одеській - 20%, у Миколаївській - 16% та у Херсонській - 8%.

Дослідження "Культурні практики та потреби для відновлення населення у деокупованих та прифронтових громадах" проводилося 17 листопада - 4 грудня 2023 року в Чернігівській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Вибіркова сукупність: загалом 3 200 респондентів (по 400 респондентів на кожну область) від 18 років і старше. Статистична похибка вибірки не більше ніж 4,9% для кожної з областей. Дослідження було реалізовано за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID "Зміцнення громадської довіри (UCBI)".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА