19:34 15.01.2024

Зеленський обговорив із президенткою Швейцарії долю заморожених російських активів

2 хв читати
Зеленський обговорив із президенткою Швейцарії долю заморожених російських активів

Президент України Володимир Зеленський вважає важливою допомогу Швейцарії, зокрема фінансову, політичну та санкційну.

"Сьогодні ми обговорили нову програму довгострокової підтримки", - сказав він на пресконференції в Берні в понеділок.

"Сьогодні на зустрічах ми відзначили успішність роботи вчора у форматі радників за Формулою миру, Швейцарія ефективно організувала зустріч напередодні, було значне розширення представництва, вже понад 80 держав і міжнародних інституцій задіяні", - зазначив він.

"Нагальним питанням" Зеленський назвав долю російських активів, які були заморожені в різних юрисдикціях світу. "Світова більшість погоджується, що російська агресія є неспровокованою і злочинною війною, яка не лише порушує цілі та принципи статуту ООН, а й буквально кожну принципову норму міжнародного права. Але й повертає в наш час те зло, яке Європа бачила востаннє під час Другої світової війни", - сказав Зеленський.

Президент наголосив, що "використовувати активи Росії та пов'язаних із нею осіб для захисту від російської агресії - це не лише ефективно як покарання агресора, а й цілком справедливо. Той, хто розв'язав цю війну, має заплатити найбільшу ціну за неї".

"Сьогодні на зустрічах ми приділили увагу саме цьому питанню - питанню справедливості. Так само, як і питанню залучення Швейцарії до створення трибуналу щодо злочинної агресії Росії проти України", - додав Зеленський.

"Наразі 174 тисячі квадратних кілометрів нашої території забруднені російськими мінами та боєприпасами, що не розірвалися. І будь-якій державі світу було б дуже складно справлятися самостійно з таким завданням. На щастя, в України є друзі, які допомагають. Швейцарія - серед них, ми обговорили проведення двох конференцій із розмінування цього року навесні та восени", - сказав також Зеленський.

Україна, сказав він, "розраховує на підтримку Швейцарії в глобальній роботі з блокування всіх схем обходу санкцій. Ми бачимо, що російські ракети, якими тероризують наші міста, та інша зброя, яку вони використовують, робота їхнього ВПК - усе це базується на тіньових зв'язках із провідними країнами світу".

"Контроль за таким особливим експортом має велике значення. Я запрошую Швейцарію до максимально активної роботи з усіма партнерами та міжнародною санкційною групою щодо тиску на Росію заради блокування її терористичного потенціалу", - сказав на закінчення Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА