19:55 26.06.2023

Мільйони мусульман прибули до Саудівської Аравії на хадж

2 хв читати
Мільйони мусульман прибули до Саудівської Аравії на хадж

Понад 2 млн мусульманських прочан зі 160 країн прибули до Мекки, щоб узяти участь у хаджі, повідомляють у понеділок західні ЗМІ.

Цьогоріч уперше після початку пандемії коронавірусу COVID-19 паломництво відбувається без противірусних обмежень. У королівстві очікують рекордної відвідуваності.

"Цього року ми побачимо найбільше паломництво в історії", - заявили раніше в міністерстві хаджу Саудівської Аравії, зазначивши, що це станеться, якщо все піде за планом. За даними міністерства, до Мекки прибудуть понад 2,5 млн паломників.

ЗМІ зазначають, що цьогоріч однією з найсерйозніших проблем для паломників є високі температури. У понеділок у Мецці зафіксували температуру 46 градусів за Цельсієм. Міністерство охорони здоров'я порекомендувало вірянам використовувати парасольки, а хворим і літнім людям залишатися в приміщеннях опівдні, щоб уникнути сонячного удару.

Для гарантування безпеки за паломництвом із неба спостерігають гелікоптери та безпілотники.

Хадж - прощу до Мекки, де розташована основна святиня ісламу - Кааба, хоча б один раз у житті відповідно до постулатів релігії має здійснити кожен правовірний мусульманин, якщо йому дає змогу фізичне здоров'я і фінансовий стан.

У перший день хаджу прочани одягаються в іхрам - особливий білий безшовний одяг - і прибувають до Мекки, де здійснюють таваф і сай - обов'язкові ритуали. Потім паломники прямують у долину Міна - передмістя Мекки, де залишаються на ніч. У другий день хаджу ті, хто молиться, вирушають на гору Арафат для роздумів і покаяння та в долину Муздаліфа, що розташована між горою Арафат і долиною Міна. Там прочани залишаються на ніч і готуються до здійснення обряду побиття шайтана на мосту Джамарат, який відбувається в третій день хаджу. Для здійснення цього обряду прочани прямують до долини Міна пішки після ранкової молитви, заздалегідь взявши з собою маленькі камені. У долині на мосту Джамарат вони закидають камінням три стовпи, які символізують диявола. З четвертого до шостого дня хаджу прочани знову здійснюють таваф та сай і можуть залишитися в долині Міна ще на дві-три ночі. Хадж завершується триденним святкуванням Ід аль-Адха (Курбан-байрам) - свята жертвопринесення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

11 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА