21:25 11.05.2023

Учасники "зернової ініціативи" обговорюють відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса

3 хв читати
Учасники "зернової ініціативи" обговорюють відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса

Учасники чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі для обговорення майбутнього Чорноморської ініціативи з високопоставленими посадовими особами України, Туреччини, ООН і РФ у четвер обговорювали, серед іншого, нещодавні пропозиції ООН, а саме відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса.

"На зустрічі обговорювалися (також) більш тривале продовження угоди, поліпшення в СКЦ для стабільної роботи та експорту, а також інші питання, порушені сторонами", - ідеться в повідомленні Спільного координаційного центру (СКЦ) на сторінці ООН.

Зазначається, заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань і координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс на зустрічі привітав сторони зі сприянням безпечному експорту понад 30 млн тонн зерна та продуктів харчування з України з початку дії ініціативи. Він підтвердив її важливість з цього погляду для гарантування глобальної продовольчої безпеки, а також визнав важливий внесок експорту харчових продуктів і добрив із РФ.

"Сторони представили свої погляди і домовилися про подальше обговорення цих елементів. Пан Гріффітс наголосив, що ООН продовжуватиме тісно співпрацювати з усіма сторонами для забезпечення продовження і повного здійснення Ініціативи відповідно до її ширшої спільної прихильності до розв'язання проблеми глобальної продовольчої безпеки", - йдеться в релізі.

Віцепрем'єр - очільник Мінвідновлення України Олександр Кубраков по завершенню перемовин зустрічі повідомив у фейсбуці, що ООН і Туреччина як підписанти ініціативи розуміють, що вона є критично важливою для світової продовольчої безпеки і має стабільно функціонувати.

"Тому за їхньою пропозицією подальші консультації щодо розблокування Ініціативи будуть продовжені в онлайн форматі", - написав він.

За його словами, українська делегація вкотре наголосила, що зернова ініціатива має бути подовжена на більший термін і розширена.

"Це дасть прогнозованість і впевненість як світовому, так і українському ринку. Але, перш за все, потрібно відновити реєстрацію вхідного флоту і проведення інспекцій без штучних затримок і відповідно до процедур СКЦ", - наголосив Кубраков.

Міноборони Туреччини у твіттері назвало переговори щодо продовження "зернової ініціативи" позитивними і конструктивними. Раніше Туреччина зазначала, що на цих переговорах порушить питання евакуації з України суден, що застрягли з початку війни, та їхніх екіпажів під турецьким прапором.

"Чорноморську зернову ініціативу" уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії щодо створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів: "Чорноморська", "Одеси" та "Південного". Ініціатива була укладена на 120 днів і її продовжували двічі, востаннє 18 березня. Однак якщо Україна заявляє, що її було продовжено на 120 днів, то Росія стверджує, що лише на 60.

Президент України Володимир Зеленський у середині вересня і середині листопада минулого року заявляв, що погодиться на відновлення експорту російського аміаку лише в разі обміну військовополонених за формулою "всіх на всіх". У Кремлі назвали таку пропозицію нібито "недоречною".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА