17:11 16.03.2023

Більшість опитаних українців користувалися англійською у повсякденному житті за останні півроку, але лише 23% володіють нею на побутовому рівні - соцопитування

3 хв читати
Більшість опитаних українців користувалися англійською у повсякденному житті за останні півроку, але лише 23% володіють нею на побутовому рівні - соцопитування

Понад дві третини опитаних українців (68%) зазначають, що мають певні знання принаймні однієї іноземної мови, але здебільшого ці знання не є глибокими, свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного в грудні 2022-го - січні 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології за запитом Міністерства цифрової трансформації України.

51% опитаних зазначили, що мають певні знання англійської мови, але лише 23% можуть читати, писати та спілкуватися нею на побутовому або професійному рівнях.

Такі самооцінки знання мови (володіння принаймні однією навичкою) та консервативні (уміння читати, писати та спілкуватися в побуті та професійній діяльності) для інших іноземних мов становлять: для польської - 22%-10%, німецької - 14%-5%, французької - 7%-2%, іспанської - 3%-1%, угорської 2%-0%, турецької - 1%-1%.

Зовсім не володіють іноземними мовами на будь-якому рівні 32% дорослих жителів України. 56% опитаних виявили бажання підвищувати свій рівень знання іноземної мови, але 61% стверджують, що не мають потреби в знанні іноземної мови для професійної діяльності.

В опитуванні не враховували російську мову - тільки англійську, польську, турецьку, угорську, іспанську, французьку та німецьку мови.

За останні півроку 61% опитаних мали досвід застосування англійської в повсякденному житті, що найбільше пов'язано з дозвіллям і комунікацією зі знайомими. У професійній діяльності використовували англійську - 19%, у навчанні - 18%.

В умовах війни українці заявили про обмежений досвід вивчення англійської мови: 46% повідомили, що не використовували жодного способу вивчити її, мовні курси відвідували рідше, ніж раніше.

51% українських дітей вивчає англійську мову в закладах освіти, ще 27% вивчають її додатково поза межами навчального закладу, а 22% не вивчають англійську взагалі. 93% українців, які мають дітей, хочуть, щоб їхня дитина вивчала та підвищувала рівень англійської. За необхідності вибору однієї іноземної мови, яку обов'язково потрібно вивчати жителю України, переважна більшість учасників дослідження (89%) називають англійську.

Як зазначають у КМІС, українців можна поділити на умовні чотири категорії щодо вивчення іноземної мови: 1 - мають бажання і потребу (28%); 2 - мають лише бажання (28%); 3 - не мають бажання, але мають потребу (2%) і 4 - не мають ані бажання, ані потреби (42%).

Знання іноземної мови є вищим серед молодших, освіченіших і заможніших людей. Відносно більша поширеність володіння іноземними мовами спостерігається в містах із населенням 500 тис. і більше (77%) та столиці - 84%.

Опитування проводилося методом онлайн-інтерв'ю 2001 мешканця України віком від 18 років із підконтрольних уряду територій за основними демографічними характеристиками (стать, вік, макрорегіон та міський/сільський тип населеного пункту). Для відбору недопредставлених в онлайні груп (переважно людей старшого віку та сільського населення) було застосовано додатковий телефонний рекрутинг.

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і без урахування дизайн-ефекту та особливостей використовуваного методу дослідження) не перевищувала 2,2%. В умовах війни можуть виникати додаткові систематичні відхилення вибірки, проте отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА