10:32 01.11.2022

Російські окупанти продовжують відхід із західного берега Дніпра, водночас зміцнюючи позиції навколо Херсону – ISW

4 хв читати
Російські окупанти продовжують відхід із західного берега Дніпра, водночас зміцнюючи позиції навколо Херсону – ISW

Російські окупанти, ймовірно, продовжують перекидати війська та військову техніку через річку Дніпро в очікуванні наступу України на Херсон, ідеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW) за 31 жовтня.

"Українські військові джерела повідомили 30 жовтня, що російські війська готуються до перекидання артилерійських частин та озброєння із західного берега Дніпра для можливої передислокації на інших напрямках... Російські війська готуються до евакуації окремих підрозділів та військової техніки із західного берега та зібрали плавзасоби для полегшення евакуації", - йдеться у зведенні.

30 жовтня окупанти також розпочали інженерні роботи у Білозерці (6 км на захід від Херсону) та Чорнобаївці (1 км на північ від Херсону). "Факт, що російські колабораціоністи готуються обороняти Чорнобаївку, заслуговує на особливу увагу, оскільки Чорнобаївка є останнім населеним пунктом на трасі М14 на північ від Херсону. Нинішня лінія фронту проходить менше ніж за 20 км на північний захід від Чорнобаївки, й активні зусилля оборони свідчать про неминучий наступ українських сил. Одночасна евакуація військового майна із західного берега та підготовка до оборони критичних районів навколо Херсону свідчать про серйозне занепокоєння щодо російського контролю над західним берегом", - зазначають аналітики.

У ISW також зазначають, що російські офіційні особи знову змінили свою думку щодо ризику руйнування українськими військами греблі Каховської гідроелектростанції та наказали евакуювати райони, які можуть бути затоплені. "Немає сценарію, за якого Україні було б вигідно зруйнувати дамбу, і ця риторика, найімовірніше, призначена для прискорення евакуації та забезпечення інформаційного прикриття відходу росіян із західного берега", - наголошується в матеріалі.

Зокрема, ватажок херсонської окупаційної адміністрації Володимир Сальдо 31 жовтня заявив про розширення зони евакуації на 15 км від р. Дніпро з огляду на те, що підготовлюваний масований ракетний удар по греблі Каховської ГЕС спричинить масштабне затоплення і руйнування цивільної інфраструктури, повідомляють в ISW. Раніше, 26 жовтня, Сальдо заявляв, що зруйнувати греблю буде "практично неможливо" і що навіть у разі її прориву рівень води в Дніпрі підніметься лише на 2 метри.

Водночас у зведенні повідомляється, що окупанти продовжують створювати погані умови в контрольованих районах Херсонської області, що ймовірно змушує місцевих жителів евакуюватися. Також окупанти оголосили, що вони дозволять використовувати українські гривні поряд із російськими рублями, продемонструвавши провал їхніх зусиль із рублізації у Херсоні.

Повідомляється також, що керівник приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин "продовжив свої зусилля щодо підвищення свого статусу серед російської еліти та своєї присутності в Санкт-Петербурзі, напавши на місцевих чиновників й оголосивши 31 жовтня про створення ПВК Вагнерівського центру в Санкт-Петербурзі". Він домагався пред'явлення меру Санкт-Петербургу обвинувачення в корупції й накинувся на "олігархів" та "еліту" з обвинуваченнями в тому, що вони живуть у комфорті та перешкоджають повній мобілізації в РФ. "Пригожин, імовірно, використовує свою критику Бєглова та інших петербурзьких політиків для підвищення власної репутації, і його кампанія може спрацювати", - йдеться у повідомленні.

Водночас на запитання, чи планує він створити партію чи зайнятися політикою, він відповів негативно і заявив, що "не прагне популярності" і має намір "виконати свій обов'язок перед Батьківщиною". В ISW наголошують, що приватні військові компанії, такі як "Вагнер", заборонені російською конституцією.

У зведенні зазначено, що російські війська у понеділок продовжували наземні атаки навколо Бахмуту Донецької області та завдали ще однієї масованої хвилі ударів по українській інфраструктурі, випустивши понад 50 ракет Х-101 і Х-555 з північної частини Каспійського моря та Волгодонського району Ростовської області, спричинивши пошкодження енергосистеми та залишивши більшу частину Києва без води. Крім того, російські джерела стверджували, що 30 та 31 жовтня окупанти досягли додаткових успіхів у районі Авдіївки-Донецька, але ISW не може підтвердити цих заяв.

Окрім того, російські джерела продовжували стверджувати, що 30 та 31 жовтня українські війська вели контрнаступальні операції на північному сході Харківської області, лінії Сватове-Кремінна, а також у Херсонській області. Повідомляється, що українська кампанія з перехоплення завдає шкоди російським силам, які перекидаються через Дніпро.

"Міністерство оборони РФ, імовірно, намагається запобігти ухилянню від призову, намагаючись обдурити населення Росії, змусивши його повірити в те, що осінні призовники не будуть відправлені воювати в Україну. Міноборони також оголосило про завершення часткової мобілізації 31 жовтня... Місцева російська влада, як і раніше, несе відповідальність навіть за базове забезпечення мобілізованого персоналу, демонструючи неефективність краудфандингових зусиль та нескоординованих каналів постачання для підтримки сучасної армії", - йдеться у зведенні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА