07:57 02.08.2022

2 серпня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
2 серпня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 160 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 160 RUSSIAN AGRESSION

2 серпня Міжнародний день Голокосту ромів, в Україні – День пам'яті загиблих воїнів-десантників.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Іллі.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день Голокосту ромів

Міжнародний день Голокосту ромів – пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, схваленої 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції "Геноцид - Пам'ять - Надія", що відбулася в Освенцимі 21 - 23 листопада 1996 р. Відзначається щорічно - 2 серпня.

У ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих із 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду від репресій загинули від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

День пам'яті загиблих воїнів-десантників

2 серпня у Збройних силах України відзначається День пам'яті загиблих військовослужбовців десантно-штурмових військ Збройних сил України, також відомий як День пам'яті загиблих воїнів-десантників.

Спочатку професійне свято українських десантників називалося Днем аеромобільних військ, а у 2012 році, після перетворення аеромобільних військ у високомобільні десантні, свято перейменували на День високомобільних десантних військ ЗС України.

21 листопада 2017 року високомобільні десантні війська ЗС України були перетворені на десантно-штурмові війська (ДШВ ЗС України). Основним завданням десантно-штурмових військ стало виконання бойових завдань у тактичному та оперативному тилу противника, які неможливо виконати іншими силами та засобами. Вони цілеспрямовано готуються для активних бойових дій у тилу противника, а також участі в оборонних, контрнаступальнних, спеціальних, антитерористичних та миротворчих операціях.

Тоді ж Міністерство оборони України ухвалило, що День десантно-штурмових військ відзначатиметься у річницю їх формування. Таку дату, до речі, обрали тому, що цього дня православна церква вшановує архангела Михаїла — святого покровителя десантників.

Проте 2 серпня до цього часу вже було міцно вписано в історію десантно-штурмових військ України, тому командування збройних сил країни ухвалило рішення у цей день вшановувати пам'ять усіх українських десантників, які віддали своє життя, захищаючи батьківщину.

Ще цього дня:

1918 – Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави;

1939 - Альберт Ейнштейн направив президенту США Франкліну Рузвельту листа, в якому поінформував про роботу нацистських фізиків зі створення атомної зброї і закликав почати в США дослідницьку програму;

1953 - У Києві відкрито дитячу залізницю;

1991 - США визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії;

2006 - У Йоганнесбургу (ПАР) вперше за останні 25 років випав сніг;

2020 - Від МКС повернулася капсула Crew Dragon із двома американськими астронавтами на борту, які брали участь у місії SpaceX DM-2 (перший політ людей на приватному космічному кораблі).

День Іллі

День Іллі припадає в більшості церков на 2 серпня. Свято поєднує дохристиянське вшанування бога Перуна та старозавітного пророка Іллі.

Ілля вшановується за його невідступність від своєї віри, завдяки якій до Бога було повернено ізраїльський народ, що став раніше поклонятися язичницьким божеств, а також за помазання на пророкування Єлисея.

Пророку Іллі моляться про дарування дощу під час посухи.

Іменини: Олександр, Опанас, Георгій, Іван, Ілля, Костянтин, Сава, Тихін.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА