13:59 02.06.2022

Більшість українців ставиться до ЛГБТ-людей добре чи байдуже, виступає за рівні з ними права та підтримує їх участь в обороні країни - соцопитування

2 хв читати
Більшість українців ставиться до ЛГБТ-людей добре чи байдуже, виступає за рівні з ними права та підтримує їх участь в обороні країни - соцопитування

38% українців заявляють про своє негативне ставлення до ЛГБТ-людей, у більшості переважає байдуже ставлення (45%), про позитивне ставлення заявили 13%, свідчать результати дослідження "Сприйняття ЛГБТ-людей та їх прав в Україні", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 13-18 травня 2022 року.

Якщо серед людей віком 70 років лише 30% позитивно чи байдуже ставляться до ЛГБТ-людей, то серед 18-29-річних їх вже 83%. Серед респондентів із вищою освітою 66% позитивно чи байдуже ставляться до ЛГБТ-людей і лише 49% – серед респондентів із повною середньою або нижчою освітою. За рівнем доходів частка тих, хто має позитивне/байдуже ставлення, зростає з 47% серед найменш заможних респондентів до 66,5% серед найбільш заможних.

При цьому значної регіональної відмінності немає: на заході України у 56% байдуже чи позитивне ставлення, у центрі – 60%, на півдні – 57%, на сході – 56%.

Лише 11% заявили про негативне ставлення до участі ЛГБТ-людей у захисті України від російської агресії, 66% респондентів висловилися схвально.

64% респондентів дотримуються думки, що ЛГБТ-жителі України повинні мати такі самі права, що й інші громадяни країни. Лише 26% виступають за деякі обмеження.

Серед тих, хто позитивно чи байдуже ставиться до ЛГБТ-людей, абсолютна більшість (87,5% та 78% відповідно) вважає, що вони повинні мати такі самі права. Навіть серед тих, хто загалом негативно ставиться до ЛГБТ-людей, 42% виступають за рівноправність (48% за обмеження). Більше підтримують рівноправність молодші, освічені й заможні респонденти, а також жителі великих міст.

"Непослідовність респондентів щодо прав ЛГБТ проявляється в питанні реєстрованого партнерства для одностатевих пар без права на спільне всиновлення. Навіть для такого формату підтримка становить 24%, у той час як 42% не підтримують таку ініціативу. Водночас ще для 27% це питання є байдужим.… Серед тих, хто позитивно загалом ставиться до ЛГБТ людей, 58% підтримують ідею реєстрованого партнерства, не підтримують – 20%... Серед тих, хто має негативне ставлення, більшість (71.5%) проти такої ідеї, хоча 10% підтримують її", - йдеться у пресрелізі КМІС.

Під час дослідження методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) було опитано 2000 респондентів у всіх регіонах України, контрольованих урядом до 24 лютого 2022 року. Статистична похибка такої вибірки (з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 2,4% для показників, близьких до 50% та 1,1% – для показників, близьких до 5%, але в умовах війни додається додаткове систематичне відхилення, яке заважає одержаним результатам зберігати високу репрезентативність.

Джерело: https://gay.org.ua/publications/AReport_NashSvit_May2022.pdf

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА