19:23 24.05.2022

Касаційний суд підтвердив законність повернення до держвласності Запорізького титано-магнієвого комбінату

3 хв читати
Касаційний суд підтвердив законність повернення до держвласності Запорізького титано-магнієвого комбінату

Касаційний цивільний суд залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій щодо повернення майнового комплексу Запорізького титано-магнієвого комбінату до держвласності, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

"23 травня 2022 року Касаційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Запорізької області від 04.08.2021 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 30.11.2021, відповідно до яких цілісний майновий комплекс Запорізького титано-магнієвого комбінату повернуто у власність держави", -йдеться у повідомленні САП у телеграм-каналі у вівторок.

У САП зазначають, що у такий спосіб суд погодився з доводами прокурора та представника Фонду державного майна України як позивача, які було наведено під час судового розгляду, та відмовив у задоволенні касаційної скарги компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед" (Кіпр).

"На сьогодні рішення Касаційного господарського суду є остаточним – майновий комплекс повернуто у власність держави", - наголошується у повідомленні.

У прокуратурі нагадують, що САП на користь Фонду держмайна подала позовну заяву до Господарського суду Києва у 2016 році з вимогою розірвати договір про заснування ТОВ "ЗТМК" як такий, що суперечить інтересам держави.

За інформацією САП, у 2013 році на виконання постанови Кабінету Міністрів України за результатами проведеного конкурсу Фондом держмайна з переможцем – офшорною компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед" (Кіпр), що входить до групи компаній DF Group, з метою залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій і створення високорентабельного виробництва було укладено договір про заснування ТОВ "ЗТМК".

"Згідно з досягнутими домовленостями, Фондом до статутного капіталу новоствореного суб’єкта передано цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК". Компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед" здійснено вклад у грошовій формі в сумі 110 млн дол. США, який мав виключне цільове призначення – для фінансування модернізації виробництва зі встановленими строками упродовж 2013 – І квартал 2015 років", - ідеться у повідомленні.

У САП наголошують, що незважаючи на контрольний пакет держави у новоствореному "ЗТМК", фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій витрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії та перед кредиторами, пов'язаними з DF Group.

"У подальшому ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано лише 20 млн грн", - зазначають у прокуратурі.

З урахуванням невиконання інвестором узятих він зобов'язань, САП ініціювала повернення комбінату повністю у сферу державного управління.

"Рішення про повернення майнового комплексу у власність держави Запорізькій суд вже виносив у липні 2018 року. Також законність цього рішення підтвердив і суд апеляційної інстанції. Однак Верховний Суд, частково задовольнивши касаційну скаргу компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед" (Кіпр), скерував справу на новий розгляд", - ідеться у повідомленні САП.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА