07:48 17.05.2022

ЄС має намір збільшити військову допомогу Україні, прогнозуючи затяжний конфлікт

3 хв читати
ЄС має намір збільшити військову допомогу Україні, прогнозуючи затяжний конфлікт

Військова ситуація та збільшення військової допомоги Євросоюзу для України стануть однією з центральних тем засідання Ради ЄС із закордонних справ, яке відбудеться у вівторок у форматі міністрів оборони.

"Ми вважаємо, що вже маємо справу із затяжною війною на виснаження. Конфлікт буде довгим, і на полі бою головне залежить від стійкості зусиль України... Перед таким самим викликом опинилася й Росія", - заявив журналістам високопосадовець ЄС, коментуючи програму зустрічі міністрів оборони.

"Тому ЄС має намір адаптувати свою допомогу Україні до тривалого військового конфлікту, - зазначив він у п'ятницю на брифінгу. - Зараз пріоритет країн-членів ЄС - якомога точніше відповідати на запити українців, а ці запити полягають у постачанні важкого озброєння".

Міністри оборони 27 країн союзу обговорюватимуть ситуацію "на землі" та різні треки дій ЄС: військові, дипломатичні та економічні. За неформальним робочим обідом вони обміняються думками з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та міністром оборони України Олексієм Резніковим у режимі відеоконференції.

За словами чиновника, який виступав на умовах анонімності, Європейський Союз має намір найближчими днями затвердити черговий, четвертий, транш військової допомоги Україні у півмільярда євро, незважаючи на складнощі законодавчих процедур ЄС.

Раніше глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запропонував затвердити четвертий транш військової допомоги Україні. Розмір його, як і попередніх, становитиме 500 млн євро. З початку війни ЄС асигнував уже 1,5 млрд євро на постачання озброєнь Україні. Він обіцяв продовжувати цю допомогу у тісній взаємодії з партнерами, насамперед США та Великою Британією.

Анонімний співрозмовник журналістів повідомив, що ЄС адаптує свою військову допомогу Україні до "затяжної війни на виснаження".

У четвертому транші, зазначив він, дещо скорочено співвідношення між летальним та нелетальним озброєнням. У перших трьох траншах виділялося по 450 млн євро на летальне озброєння та по 50 млн на нелетальне. Пропозиція щодо четвертого траншу передбачає 490 млн на летальне озброєння і 10 млн на нелетальне. Київ просить постачати більше важких озброєнь, і країни ЄС за можливості слідуватимуть запиту.

Військові поставки ЄС Україні здійснюються через готову структуру – Європейський фонд миру (EPF). Створено спеціальний кліринговий механізм, який розраховує вартість військової техніки та боєприпасів, поставлених Україні кожною країною ЄС, та суму відшкодування їй із фонду.

Фонд відшкодовує вартість лише після документального підтвердження, що озброєння справді поставлене та передано українцям. Поки що жодна з країн ЄС не отримала грошей з EPF, оскільки ще не затверджено методології підрахунку, зазначив брюссельський чиновник.

Співрозмовник журналістів висловив упевненість, що політичну угоду буде підтверджено. Комітет фонду цього тижня має вирішити порядок виплат постачальникам із першого траншу допомоги.

Допомога Україні координуватиметься з військовим командуванням США в Європі. Для цього ЄС направив до Штутгарта офіцера зв'язку для роботи на постійній основі з американцями.

На нараді міністри оборони ЄС продовжать роботу над "довгобудом", яким є так званий "Стратегічний компас" - проєкт формування власного оборонного потенціалу ЄС, який доповнював би НАТО.

Як зазначається в комюніке Ради ЄС, документ, робота над яким в останні місяці суттєво просунулась, "забезпечує більш чіткий напрям та загальне бачення зусиль ЄС у сфері безпеки та оборони". Обмін думками зосередиться на ефективності місій та операцій ОПБО (Об’єднаної політики ЄС у галузі безпеки та оборони).

На початку засідання, у розділі "поточні справи", Боррель поінформує про стан та перебіг операцій, переважно в Малі, де союзний контингент налічує близько 900 військовослужбовців.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА