11:07 09.05.2022

На Кіпрі відбулася акція пам'яті за загиблими у Другій світовій війні під гаслом "Ні фашизму, ні рашизму!"

3 хв читати
На Кіпрі відбулася акція пам'яті за загиблими у Другій світовій війні під гаслом "Ні фашизму, ні рашизму!"

Мітинг-реквієм за загиблими під час Другої світової війни відбувся в неділю ввечері в Лімасолі, одному з найбільших міст Кіпру.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", мітинг відбувся на площі біля Старого порту (Old port square) у Лімасолі, в ньому взяли участь до 1000 людей.

Організатори – громадська організація "Українці на Кіпрі" – проводили акцію під гаслом "Ні фашизму, ні рашизму!".

Учасники мітингу тримали прапори України, ЄС, а також російські антивоєнні прапори (без червоної смуги) та національні прапори Білорусі.

Представниця громадської організації "Росіяни проти війни", яка виступила на мітингу, заявила, що вони вважають найбільшим злочином розв'язану нинішнім режимом Росії війну проти України, агресію проти українців, не підтримують дії Володимира Путіна.

В акції взяв участь священик УГКЦ на Кіпрі отець Василій, який прочитав молитву із закликом до Бога допомогти "Азову": "Ми звертаємося до Господа – візьми у свої руки справу порятунку "Азова". Він також заявив, що 8 та 9 травня – це не свята, а дні пам'яті за загиблими, звернувшись до учасників запланованих на 9 травня акцій "перемоги" мирно згадувати загиблих.

В анонсі до акції її організатори нагадали учасникам, що 8 травня 1945 року о 23:01 було поставлено крапку в боротьбі проти фашистського режиму Гітлера підписанням мирної угоди. Так думали США та європейські держави-союзники. Але не Сталін, який наполіг на повторному підписанні акта капітуляції наступного дня – 9 травня. Тому сьогодні переважна більшість країн світу 8 травня відзначає День перемоги над нацизмом, а деякі країни колишнього Радянського Союзу, включно з Росією, відзначають 9 травня День перемоги у своїй війні – Великій вітчизняній.

"Різні не лише дати, а і їхній зміст. 8 травня разом із Днем перемоги світ відзначає День пам'яті та примирення. Тобто цей день символізує не тріумф переможців над тими, хто програв, натомість це нагадування про страшну катастрофу Другої світової війни та застереження, що не можна вирішувати міжнародні питання збройним шляхом, ультиматумами, агресією", - зазначається у маніфесті товариства "Українці на Кіпрі".

При цьому наголошується, що 8 травня 2022 року, в рік, коли весь світ зрозумів, що російське гасло "Можемо повторити" стало реальністю, ми згадуємо про 50-85 мільйонів людських життів, які забрала Друга Світова. Серед них було 3 мільйони українців-військових, які служили в арміях різних союзних країн, не лише СРСР, а і США, Великої Британії, Польщі; та понад 5 мільйонів цивільних українців, які загинули від бойових дій, у концтаборах, були розстріляні, зазнали радянських репресій після вигнання нацистів (близько 700 тисяч людей).

"Історія повторюється, а Україна сьогодні той бастіон, який захищає цивілізований світ від рашізму", – констатується у заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА