11:50 08.05.2022

Уряд працює над створенням нової загальнодержавної системи психологічної реабілітації – Лапутіна

3 хв читати
Уряд працює над створенням нової загальнодержавної системи психологічної реабілітації – Лапутіна

Уряд працює над створенням нової загальнодержавної системи психологічної реабілітації, повідомила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

"На жаль, у нас в країні за 30 років взагалі не створена система психологічної реабілітації ні військових, ні цивільних. І зараз уряду, Міністерству охорони здоров'я у співпраці з іншими відомствами спільними зусиллями доводиться це надолужувати. Адже практично все населення потребуватиме реабілітації, оскільки такого стресу ніхто не переживав за останні 80 років ні в Європі, ні в світі. Ми вибудовуємо нову реабілітаційну філософію і нову загальнодержавну систему, в центрі якої буде людина, особистість, що має право на якісне життя за високими стандартами", – сказала Лапутіна в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Також вона розповіла, що міністерство має амбітні плани щодо створення науково-практичного центру психічного здоров'я світового значення "Бородянка-Центр".

"У нас виникла ідея, щоб зараз у найбільш зруйнованих населених пунктах Київщини, де російські війська чинили нелюдські акти насильства над цивільним населенням, напрацьовувати швидкі рішення щодо надання людям психологічної підтримки", – повідомила міністр.

За її словами, першим проєктом буде саме створення модульного містечка в Бородянці, де будуть розміщуватися кабінети психологів, тимчасове житло для працівників центру, що залишилися без даху над головою, невеликий хостел для людей, які потребують цілодобової психологічної підтримки, а також місця для проживання міжнародних експертів, які будуть приїжджати і надавати там психологічну допомогу, а водночас здійснюватимуть аналіз всієї події.

"Це буде унікальний науковий досвід вивчення феномену нелюдяності. Це навіть не можна назвати звірством, тому що звірі так не роблять. Вовк не з'їсть одночасно 150 зайців, тому не буде їх вбивати і викладати в лінійку, щоб дивитися на них і відчувати від цього задоволення. А там росіяни творили насильство над дітьми, над жінками – це жахливо, це неможливо пояснити, тому потрібно вивчати психіатрам і психологам", – додала вона.

У зв'язку з цим буде створено Науково-практичний хаб, щоб іноземні фахівці допомагали в роботі з людьми і вивчали в розмовах з очевидцями все, що там сталося, щоб запобігти такому в майбутньому.

Планується, що в майбутньому цей хаб перетвориться на великий "Бородянка-Центр" – Всесвітній центр ментального здоров'я.

"Зв'язати його з усіма сучасними науковими центрами світу, ділитися інформацією, впроваджувати наукові програми психологічних і психіатричних досліджень, проводити форуми за новітніми методиками", – розповіла Лапутіна, додавши, що з локацією ще не визначилися, але, можливо, це буде Київ.

Серед іншого, міністр розповіла, що відомство також продовжить працювати над проєктом зі створення сучасного реабілітаційного центру для ветеранів та членів їхніх сімей.

"Це мають бути високоякісні клініки, за міжнародними стандартами. Щоб військові там лікувалися за державними програмами безкоштовно, а громадяни могли туди потрапити за програмами страхування або отримувати платні послуги", – підсумувала чиновниця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА