20:36 28.04.2022

Російське вторгнення в Україну – порушення Статуту ООН, заявляє Гутерреш

2 хв читати
Російське вторгнення в Україну – порушення Статуту ООН, заявляє Гутерреш

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав російське вторгнення в Україну "порушенням Статуту ООН".

"Одна з цінностей ООН – повага до територіальної цілісності. Це є фундаментальним", - заявив він у четвер на брифінгу в Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Він також визнав, що "Рада Безпеки ООН не змогла зробити все, що в її силах" для вирішення конфлікту. При цьому він зазначив, що співробітники ООН надають допомогу, працюють в Україні в 30 локаціях.

"Ми не здамося. Ми боротимемося із застосуванням сили", - сказав він.

За словами генсека, в ООН усвідомлюють, що не все працює ідеально, проте докладатиме великих зусиль для допомоги Україні.

"Будь-яка допомога, яку ми здатні надати, блякне на тлі поточних потреб. Я запевняю вас у тому, що ми докладатимемо великих зусиль, координуючи кожен крок із українською владою", - зазначив Гутерреш.

Він поінформував, що ООН уже забезпечила надання життєво необхідної гуманітарної допомоги 3,4 млн. осіб в Україні. "І ми маємо намір до кінця серпня охопити 8,7 млн. осіб", - зазначив генсек.

Він додав, що за останніми підрахунками, в умовах найгіршого сценарію 25 млн людей можуть потребувати гуманітарної допомоги до кінця поточного року.

"Звичайно, ми також готові надавати фінансову допомогу у вигляді готівкових виплат: до кінця травня – 1,3 млн, 2 млн – до серпня. Але це буде проводитись у координації з українським урядом", – наголосив Гутерреш.

Генсек зазначив, що понад 12 млн. українців залишили свої будинки, і ООН надає підтримку тим країнам, які прийняли близько 5 млн біженців.

"Що найважливіше, ми також збільшуємо наші можливості для того, щоб забезпечити потреби 7,7 млн., які всередині країни змінили своє місце проживання за даними Міжнародної організації міграції", - розповів він.

Крім того, Гутерреш запевнив, що ООН і надалі робитиме все можливе для забезпечення підзвітності та встановлення справедливості шляхом здійснення моніторингу та інформування при виявленні порушень прав людини.

"Згадана діяльність необхідна, але вона не може вирішити ключову проблему - знищити корінь зла і причину страждань, саму війну. Ця війна має закінчитися і має бути встановлений мир, згідно зі Статутом ООН та положеннями міжнародного права. Багато світових лідерів доклали зусиль для припинення агресії, але поки що це безрезультатно. Хочу, стоячи тут сказати вам, пане президент, і народу Україну: ми не здамося, ми продовжуватимемо закликати до повного припинення вогню, а також застосування негайних практичних заходів для порятунку життів та мінімізації людських страждань", - наголосив генсек ООН.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА