19:05 14.01.2022

У США запідозрили Росію в підготовці диверсій в Україні з метою виправдати військове вторгнення

2 хв читати
У США запідозрили Росію в підготовці диверсій в Україні з метою виправдати військове вторгнення

Росія направила в Україну групу диверсантів, щоб здійснити там провокації в разі, якщо Москві знадобиться привід для вторгнення на українську територію, повідомили в американській адміністрації.

Спочатку ці дані оприлюднили американські ЗМІ з посиланням на неназваного представника адміністрації США, а потім на брифінгу їх підтвердив представник Пентагону Джон Кірбі.

"Сполучені Штати мають інформацію, згідно з якою Росія розмістила групу розвідників, щоб ті могли здійснити диверсії на сході України. Мета цього - створити привід для вторгнення", - повідомляє CNN.

Співрозмовник журналістів пояснив, як зазначає телеканал, що йдеться нібито про диверсантів, навчених бойових дій у міських умовах та застосування вибухівки. Передбачається, що їхнім можливим завданням є акти саботажу проти проросійських сил в Україні.

Співробітник адміністрації США пояснив, що, на думку Вашингтона, РФ може піти на вторгнення в Україну, "якщо вони не зможуть досягти своєї мети через дипломатію".

"Російські військові планують розпочати ці дії (диверсії - ІФ) за кілька тижнів до військового вторгнення, яке могло б розпочатися між серединою січня та серединою лютого", - сказав він.

Associated Press зазначає з посиланням на американську адміністрацію, що в РФ, на думку США, "розпочали кампанію з дезінформації через соцмережі, щоб виставити Україну в образі агресора", що готує атаки на проросійські сили на сході України.

Агентство пише, що, як вважають США, РФ, у разі проведення диверсій в Україні, звинуватить у них Київ.

Зі свого боку представник Пентагону Джон Кірбі пізніше у п'ятницю повідомив, що США справді мають інформацію про те, що Росія нібито вже розпочала підготовку до можливих провокацій в Україні.

"У нас є інформація, яка свідчить, що Росія вже активно працює над тим, щоб створити привід для потенційного вторгнення в Україну. Фактично, у нас є інформація про те, що вони розмістили групу оперативників, щоб здійснити те, що ми називаємо операцією-провокацією. Це операція, спланована так, щоб виглядати як атака на їхніх людей або російськомовних людей в Україні. Це може бути використано як привід вторгнення", - заявив Кірбі під час пресбрифінгу.

Кірбі припустив, що така операція з боку Росії "навряд чи може бути можлива без відома найвищого керівництва країни".

Говорячи про те, які російські структури могли направити диверсантів в Україну, він зазначив, що РФ, на думку США, у такому разі може використати "гібридні варіанти", що передбачають спільну роботу одразу декількох служб.

Представник Пентагону наголосив, що не може публічно озвучити інформацію, на підставі якої США дійшли таких висновків щодо можливих планів Росії. Водночас він запевнив, що Пентагон "довіряє" одержаній інформації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА