18:33 29.10.2021

Зеленський в Одесі анонсував розробку програми з відродження науково-дослідного флоту України

2 хв читати
Зеленський в Одесі анонсував розробку програми з відродження науково-дослідного флоту України

Президент України Володимир Зеленський розповів, що в Україні планується розробка масштабної програми з відродження науково-дослідного флоту України, яка включатиме будівництво 36 суден.

Як повідомляє прес-служба глави держави, відповідну заяву президент зробив під час робочої поїздки до Одеської області, де він оглянув придбаний за бюджетні кошти науково-дослідний криголам "Ноосфера", який забезпечуватиме логістику для української антарктичної станції "Академік Вернадський".

В Офісі президента зазначають, що цей криголам раніше був у складі Британської антарктичної місії під назвою James Clark Ross.

"Цього року судно продали Національному антарктичному науковому центру Міністерства освіти і науки України. 5 жовтня 2021 року криголам зайшов в акваторію Одеського порту. Портом його приписки визначено Одесу", - йдеться у повідомленні.

У ньому наголошується, що, перебуваючи на борту криголама, Володимир Зеленський оглянув наукову лабораторію, кают-компанію та центр управління.

"Директор Національного антарктичного наукового центру МОН України Євген Дикий продемонстрував главі держави океанографічне устаткування, яке використовують на судні з метою наукових досліджень", - наголошують в Офісі президента.

Уточнюється, що криголам оснащений вісьмома спеціалізованими лабораторіями та пристосуваннями для відбору будь-яких проб з глибини до 8 км.

"Відтепер українським дослідникам будуть доступні майже 90% дна Світового океану. Наявність такого судна, пристосованого для роботи в умовах низьких температур, дає змогу значно розширити діапазон наукових досліджень", - зазначають у прес-службі.

Там додають, що після проходження всіх необхідних процедур та зміни назви судна на "Ноосфера" криголам вже цього року вийде в океан і візьме курс на Антарктиду у напрямку української полярної станції "Академік Вернадський".

Глава держави також розповів, що незабаром буде розроблено масштабну програму з відродження науково-дослідного флоту України, яка включатиме будівництво 36 суден.

"Сьогодні було лише представлено початок цієї програми, пов'язаної з судноплавством. Багато кроків і багато бажань. Головне, що від слів ми переходимо до конкретних справ", – наголосив президент.

Він також ознайомився з можливостями науково-дослідного судна "Борис Александров", яке використовуватимуть для моніторингу дна Чорного моря та збирання екологічних даних.

Судно, яке раніше мало назву "Бельгіка", Україна отримала в подарунок від Бельгії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА