18:21 07.10.2021

Верховний Суд розгляне апеляцію Зеленського на рішення про визнання протиправним його указу про скасування призначення Тупицького суддею КС

3 хв читати
Верховний Суд розгляне апеляцію Зеленського на рішення про визнання протиправним його указу про скасування призначення Тупицького суддею КС

Велика палата Верховного Суду розгляне справу щодо оскарження указу президента України Володимира Зеленського, яким скасовано призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України.

"Велика палата Верховного суду ухвалою від 7 жовтня 2021 року призначила до розгляду апеляційну скаргу президента України на рішення Касаційного адміністративного суду у складі ВС у справі №9901/96/21 за позовом Олександра Тупицького щодо оскарження указу президента України від 27 березня 2021 року №124/2021 "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" в частині скасування указу президента України від 14 травня 2013 року №256 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України", - повідомляє прес-служба Верховного Суду у Facebook.

Судове засідання з розгляду апеляційної скарги призначене на 11:00 17 листопада 2021 року.

У липні повідомлялося, що Верховний Суд скасував указ президента України Володимира Зеленського про скасування указу щодо призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело у Верховному Суді.

В Офісі президента заявили, що Зеленський має намір подавати апеляцію на рішення Верховного Суду про визнання протиправним його указу від 27 березня "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України", яким було скасовано указ екс-президента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України.

Тупицький утратив статус судді КС України внаслідок скасування президентом України Зеленським указу Віктора Януковича про його призначення, оскільки, відповідно до рішення РНБО, його подальше перебування на посаді судді КС становило б суттєву загрозу національній безпеці України. Цим же указом Зеленський скасував указ про призначення суддею КС Олександра Касмініна.

Зеленський скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного Суду України". Відповідний указ "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" підписано 27 березня.

Президент України 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці.

У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень. Водночас положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

26 лютого 2021 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

1 лютого 2021 року Тупицький звернувся до суду з оскарженням указу від 29 грудня 2020 №607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" щодо відсторонення позивача на два місяці. Постановою від 3 лютого відмовлено у відкритті провадження, оскільки цей позов не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Це рішення оскаржено в апеляційному порядку у Великій палаті Верховного Суду. Постановою від 22 лютого 2021 року відкрито апеляційне провадження за заявою позивача.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА