11:36 06.10.2021

Венедіктова про інцидент у голови правління Укрексімбанку: Не будемо покривати безумство, продемонстроване співробітниками держбанку, відповідальність неминуча

3 хв читати
Венедіктова про інцидент у голови правління Укрексімбанку: Не будемо покривати безумство, продемонстроване співробітниками держбанку, відповідальність неминуча

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявляє, що Офіс генерального прокурора не може і не покриватиме безумство, продемонстроване співробітниками державного банку.

"Хочу невідкладно відреагувати на інцидент, пов'язаний із грубим застосуванням сили стосовно журналістів у офісі державного банку. В цьому питанні немає місць для роздумів - справедливе та ефективне розслідування, підозра, передача в суд, вирок. Ми в Офісі генпрокурора не можемо і не будемо покривати, вибачте, безумство, продемонстроване співробітниками державного банку", - написала Венедіктова на своїй сторінці у Facebook.

Вона наголосила, що реакція на вчинок має бути адекватною в нашій державі, і Офіс генпрокурора це доведе. Венедіктова додала, що меморандум, підписаний із медіаорганізаціями, - не просто формальність.

"Перешкоджання журналістам не вичистиш із флешок – відповідальність неминуча. Не змінить суті проблеми і складання повноважень. Прокурори та поліцейські активно працюють над розслідуванням цього просто неприпустимого інциденту", - заявила генпрокурор.

Також Венедіктова повідомила, що вже найближчим часом відбудуться слідчі дії з потерпілим журналістом, і до матеріалів має бути долучений оригінал відновленого відеозапису конфлікту.

"Відповідальним буде повідомлено про підозру. Ми рухаємося швидко й за законом, тому що свобода слова має бути недоторканною цінністю в цій країні", - підсумувала вона.

Раніше міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що поліція долучила до матеріалів розслідування поширене в інтернеті відео з кабінету голови правління "Укрексімбанку" Євгенія Мецгера, де зафіксовано протиправні дії стосовно журналістів Радіо "Свобода".

Також прес-служба Укрексімбанку (Київ) повідомила, що голова правління банку Євген Мецгер, який вчинив напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку, написав заяву про складення повноважень на період розслідування інциденту.

У понеділок, 4 жовтня, на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було вчинено напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером нібито через одне з запитань журналіста. Як стверджує керівник "Схем" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. За інформацією журналістів, увесь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку в його присутності. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео інтерв'ю і самого нападу було видалено.

Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів проводяться необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства і, у свою чергу, звинуватив журналістів у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, в діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Банк заявив, що в цій ситуації розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, котрі регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення.

Мецгер був призначений головою правління банку в березні 2020 року. Головою наглядової ради фінустанови є незалежний член Оляна Гордієнко. Також до наглядової ради входять Дімітрі Шишло (незалежний член), Юрій Буца (представник від Кабінету Міністрів), Юрій Терентьєв (представник від Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики), Сергій Коновець (незалежний член), Домінік Меню (незалежний член) і Ласло Урбан (незалежний член).

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 червня 2021 року за розміром загальних активів Укрексімбанк посідав третє місце (252,350 млрд грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА