19:08 30.09.2021

"Кузня на Рибальському" спустила на воду восьмий броньований катер для ВМС України

4 хв читати
"Кузня на Рибальському" спустила на воду восьмий броньований катер для ВМС України

Підприємство "Кузня на Рибальському" спустило на воду восьмий броньований артилерійський катер "Гюрза-М", передає 5.UA.

"Підприємство продовжує випускати кораблі для Військово-Морських сил України, незважаючи на тиск силовиків, спроби довести завод до банкрутства і переслідування його керівника", - наводить 5.UA слова учасників урочистої церемонії.

Начальник управління кораблебудування ВМС України Василь Радчук висловив подяку колективу "Кузні на Рибальському" і наголосив, що українська армія потребує нових бойових суден.

"Від імені командування Військово-Морських сил щиро вітаю колектив заводу та нас, Міністерство оборони і Військово-Морські сили з поповненням, з новим катером. Із задоволенням будемо чекати його в Одесі на проведення державних випробувань, а також якнайшвидшого входження до складу Військово-Морських сил. Дякуємо всім за спільну роботу і дуже хочемо, щоб ми ще мали далі кораблі від "Кузні на Рибальському", - сказав Радчук.

"Хочу привітати присутній тут колектив славетного суднобудівного підприємства... Кому як не нам, тут присутнім, розуміти, з якими труднощами пов'язане суднобудування взагалі і спуск на воду цього проекту зокрема. Тут є все - і недофінансування, і політична заангажованість, і кримінальні переслідування, і складності постачання", - зазначив бойовий генерал, Герой України, народний депутат Михайло Забродський.

За його словами, це гідна відповідь усім, хто сумнівається, хто намагається припинити будівництво бойових одиниць для наших Військово-Морських сил.

"Це доводить, що колектив навіть у таких складних умовах працював, працює і буде продовжувати працювати", - сказав він.

Він подякував директору заводу Валерію Шандрі та генерал-лейтенанту Ігорю Павловському, "яких влада кинула за ґрати".

"Для них - це справа всього життя. Пропоную привітати їх із великою перемогою, до якої вони мають пряме відношення. Поки держава будує кораблі, вона вважається морською. Сьогодні лише черговий етап і черговий крок. Щиро сподіваюся, що найближчим часом ми зможемо привітати Військово-Морські сили України з прийняттям до бойового складу чергової одиниці", - наголосив Забродський.

У свою чергу екс-секретар РНБО (2014-2019 рр.) Олександр Турчинов також наголосив на важливості події.

"Я пригадую, коли ми разом із вами спускали на воду перший катер. Це були часи, коли наша Україна могла розраховувати виключно на себе, без жодної допомоги навіть від наших стратегічних партнерів, під час заборони постачати в Україну будь-яку зброю, будь-яку техніку. І саме тоді ваш дружний трудовий колектив узяв на себе зобов'язання відновлювати наші ВМС. Це вже восьмий броньований артилерійський катер. Були випущені десантні штурмові катери, катер-розвідник, і все це у досить складних умовах. І що важливо для українського бюджету, вартість цих виробів на порядок нижча, ніж закордонних аналогів", - зазначив Турчинов.

"А як "зелена" влада підтримує трудовий колектив і це підприємство? Відкриваються кримінальні справи за надуманими політичними обвинуваченнями. За ґрати кинуто директора Валерія Шандру, бойовий генерал Ігор Павловський також за ґратами. За що? За те, що вони ставили на озброєння ВМС катери, що пройшли не просто випробування, а бойові випробування. Усі ми пам'ятаємо, як катери, вироблені на "Рибальському", під вогнем російської армади проривалися до Керченської протоки", - нагадав Турчинов.

Він додав: "З одного боку, кримінальні справи, а з іншого боку - на останньому параді, присвяченому 30-річчю Незалежності України, ваші катери йшли гідно в строю, демонструючи силу нашої армії".

"Влада змінюється, президенти змінюються, уряди змінюються, але я переконаний, що ваш потужний трудовий колектив, ваше підприємство, яке незабаром святкуватиме 100-річчя, і далі випускатиме потрібну армії продукцію, і далі зміцнюватиме обороноздатність нашої країни", - резюмував Турчинов.

Як повідомлялося, Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру чиновникам "Кузні на Рибальському" і Міноборони через постачання військової техніки низької якості. Також, за інформацією ДБР, було закуплено для потреб ЗСУ санітарні автомобілі виробництва "Богдан Моторс", які не відповідали встановленим вимогам. За даними слідства, сума збитків за двома епізодами становить понад 475 млн грн.

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступнику міністра України (2015-2019 рр.), директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони (2015-2017 рр.), директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони (2018-2019 рр.). Їхні дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 426-1 та ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України.

Повідомлено також про підозру голові правління "Кузні на Рибальському", дії якого кваліфіковано за ч. 2 ст. 192, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України.

7 липня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Шандрі у вигляді арешту на 60 днів із можливістю внести заставу в 44 млн грн.

Адвокати голови правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" Валерія Шандри подали скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у зв'язку з "політичними переслідуваннями, порушенням прав підзахисного та застосуванням до нього катувань".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА