15:06 26.09.2021

У парламенті Ісландії вперше в Європі більшість місць займуть жінки

2 хв читати
У парламенті Ісландії вперше в Європі більшість місць займуть жінки

Жінок-депутатів у парламенті Ісландії за підсумками загальних виборів, що відбулися напередодні, виявиться більше, ніж чоловіків, що є унікальним випадком у сучасній історії Європи, повідомляють у неділю західні ЗМІ.

Так, в 63-місний Альтинг – однопалатний парламент – були обрані 33 жінки, тобто 52% від числа парламентаріїв. При цьому, зазначають ЗМІ, в жодній іншій європейській країні немає більше 50% жінок у вищих законодавчих органах влади; причому найбільше жінок-парламентарів працює в Швеції – 47%.

За даними ЗМІ, на виборах в Ісландії перемогла правляча коаліція на чолі з прем'єром Катрін Якобсдоттір, що розширила свою більшість у парламенті. Однак позиції партії прем'єра" рух лівих зелених", ослабли, а її прихильників з правого табору, навпаки, зміцніли.

Наразі лише в п'яти країнах світу жінки займають не менше половини місць в парламенті – в Руанді (61%), на Кубі (52%), в Нікарагуа (51%), в Мексиці (50%) і ОАЕ (50%).

ЗМІ нагадують, що на відміну від низки інших країн в Ісландії немає квоти на жіноче представництво в парламенті, проте деякі партії вимагають, щоб не менше певного числа їхніх кандидатів були жінками. Водночас, додають ЗМІ, Ісландія довгий час була країною, яка перебувала на перших позиціях у світі щодо забезпечення рівності прав чоловіків і жінок.

Так, перший закон про рівну оплату праці незалежно від статі тут був ухвалений у 1961 році. Ісландія в 1980 році стала першою країною світу з жінкою-президентом на чолі, обраною за демократичною процедурою. Також в Ісландії передбачено однакову відпустку з догляду за дитиною і для чоловіків, і для жінок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА