18:37 10.09.2021

Безпосередньо міжнародної спецоперації щодо "вагнерівців" не було, проводився спецзахід ГУР - керівник ТСК

2 хв читати
Безпосередньо міжнародної спецоперації щодо "вагнерівців" не було, проводився спецзахід ГУР - керівник ТСК

Безпосередньо санкціонованої спецоперації щодо примусової посадки турецького літака з найманцями ПВК Вагнера в Україні не було, а проводився спеціальний розвідувальний захід, заявила голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів держвлади та інших осіб проти суверенітету України Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу").

"Безпосередньо санкціонованої спецоперації щодо примусової посадки турецького літака з "вагнерівцями" в Україні не було. Але був спеціальний розвідувальний захід, що проводився в рамках постійної роботи Головного управління розвідки. А саме триває робота з 2014 року з документування, збору інформації про осіб, яких залучали тією чи іншою мірою до агресії з боку Російської Федерації, до дій в ОРДЛО", - сказала Безугла на брифінгу в п'ятницю.

Водночас парламентарій уточнила, що в рамках цієї роботи у 2018 році розпочався новий етап вивчення інформації про приватні військові компанії, які беруть участь у збройному конфлікті РФ на сході України. Під час цього етапу, за словами Безуглої, було створено фейковий сайт, на якому співробітники ГУР Міноборони України проводили "співбесіди" з метою отримання інформації про те, як діють ПВК і хто є їхніми учасниками.

"Було опитано сотні людей, і в подальшому метою цього розвідувального заходу і було збирання інформації, ідентифікація. І цей спеціальний захід завершився 6 липня 2020 року", - зазначила вона.

Проте, за даними ТСК ВР, у липні минулого року до ГУР Міноборони звернулася Служба безпеки України "з ідеєю використовувати цю інформацію для певних активних дій, а саме - щоб спробувати витягнути частину ймовірних учасників збройних конфліктів, насамперед на сході України, з території Росії в Україну".

Отже, з цього часу розпочався наступний спеціальний захід. У липні Служба безпеки України отримала інформацію за результатами документування даних, після чого "було відібрано кілька десятків осіб, що становлять оперативний інтерес, з яких у подальшому було відібрано 33".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА