15:57 08.09.2021

Статус України як основного союзника США поза НАТО є застарілою ідеєю, принциповий вступ в Альянс - Подоляк

2 хв читати
Статус України як основного союзника США поза НАТО є застарілою ідеєю, принциповий вступ в Альянс - Подоляк

Надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA) є застарілою ідеєю, для президента та його політичної команди принциповий повноправний вступ України до Північноатлантичного альянсу, заявив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Для президента Володимира Зеленського та всієї нашої політичної команди абсолютно принциповим є повноправний вступ України в НАТО. Не будь-які статуси "поза НАТО", а вступ в Альянс", - заявив Подоляк у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що в 2017 році Верховна Рада вже голосувала за аналогічне звернення до США, відповідно, на сьогодні "логічніше вести дискусію про формати та інструменти роботи з НАТО та США, які могли б підсилити загальну безпеку".

Після візиту Зеленського до США, за словами Подоляка, позиції України сильно змінилися.

"Україна отримала найважливішу оборонну угоду, укладену міністрами оборони України та США. Україна отримала і підтримку свого курсу на членство в НАТО, і конкретних спільних проектів із американською стороною для посилення нашої безпеки. Тож статус "поза НАТО" - це точно застаріла і досить обмежена для України ідея", - сказав він.

Як повідомлялося, народні депутати на позачерговому засіданні парламенту 8 вересня не підтримали ініціативу щодо звернення Верховної Ради до Конгресу США про надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA). За відповідну постанову №5380 проголосували 24 народних депутати (для ухвалення рішення необхідно щонайменше 226 голосів на підтримку).

Раніше посол України в США Оксана Маркарова застерегла, що статус основного союзника США поза НАТО (MNNA) підходить для країн, які не планують або не можуть вступати в Північноатлантичний альянс, а Україна визначилася, що її ціль - членство в НАТО.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна буде основним союзником США в НАТО, а не поза НАТО, а ідея звернення до США за статусом основного союзника поза Альянсу не має жодної "доданої вартості" для безпеки України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Правоохоронець із Запоріжжя вимагав у військового хабаря за непритягнення до відповідальності за ДТП, у якій той не був винен

Зеленський: Членство в ЄС - мрія, яка скоро стане реальністю для України

Чарльз III повернувся до громадських обов'язків після діагностування раку

Україна планує більше залучати до розмінування жінок - Свириденко

Унаслідок ворожих ударів по Харкову одна людина загинула, дев’ятеро постраждали - Синєгубов

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА