12:48 16.07.2021

Офіс генпрокурора повідомив Тупицькому про підозру в незаконному використанні ключа підпису платіжних документів КС

3 хв читати
Офіс генпрокурора повідомив Тупицькому про підозру в незаконному використанні ключа підпису платіжних документів КС

Правоохоронці повідомили про підозру колишньому голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому в несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи, що призвело до підробки інформації, скоєному повторно, за попередньою змовою групи осіб, повідомляє Офіс генпрокурора України.

"Встановлено, що колишній голова Конституційного Суду України за попередньою змовою з головним бухгалтером цього суду вчинили несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи дистанційного обслуговування клієнтів Державної казначейської служби України під час підписання електронних бухгалтерських документів, унаслідок чого було спотворено інформацію про дійсного їх підписувача", - зазначено в повідомленні.

Так, за даними слідства, екс-глава КС після відсторонення від посади через повідомлення про підозру в грудні 2020 року передав захищений електронний носій із власним ключем кваліфікованого електронного підпису та пароль до нього головному бухгалтеру й надав незаконну вказівку про подальше використання цього ключа від його імені та замість нього для підписання платіжних та інших документів в автоматизованій системі.

"Такі несанкціоновані втручання відбувалися навіть під час перебування підозрюваного за кордоном. Зокрема, так було підписано понад 200 електронних платіжних доручень, електронних документів із бюджетних зобов’язань, із розподілу показників зведених кошторисів, розподілів відкритих асигнувань і кошторисних призначень тощо", - зазначено в повідомленні.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, його здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

Пізніше прес-служба Державного бюро розслідувань повідомила, що також про підозру повідомлено головному бухгалтеру КС у безпосередньому скоєнні злочину за попередньою змовою групою осіб.

"На сьогодні Державна казначейська служба України заблокувала кваліфікований електронний підпис колишнього глави КСУ на підставі листа Державного бюро розслідувань щодо підозри про його компрометацію", - додали в ДБР.

Як повідомлялося, 27 березня президент Володимир Зеленський скасував указ від 14 травня 2013 року №256 про призначення Тупицького суддею КС. Цим самим указом він скасував указ про призначення суддею КС Касмініна. В документі зазначається, що "окремі судді КС, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

КС 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала та підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, і №4471, що уточнює повноваження НАЗК щодо суддів, суддів КС, спрямованих на забезпечення дотримання гарантій їх незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у "справах Майдану".

Президент України Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих свідченнях і підкупі свідка. Як зазначили у ДБР, суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

Зеленський 26 лютого 2021 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

29 квітня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розпочав розгляд справ щодо оскарження указу президента про скасування указу про призначення суддів КС Тупицького та Касмініна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА