08:24 15.07.2021

Франко-німецькі "кластери" з Донбасу більше дипломатичний інструмент тиску на Росію, ніж інструмент закінчення війни - Гармаш

2 хв читати
Франко-німецькі "кластери" з Донбасу більше дипломатичний інструмент тиску на Росію, ніж інструмент закінчення війни - Гармаш

Франко-німецький проект "кластерів" з розробки дорожньої карти щодо врегулювання ситуації на Донбасі є куди більше дипломатичним інструментом тиску на Росію в частині виконання нею Мінських домовленостей, ніж інструментом закінчення війни на сході України, вважає донеччанин у Тристоронній контактній групі (ТКГ) з Донбасу Сергій Гармаш.

Як зазначив Гармаш, "кластери" містять позицію, яка однозначно і критично неприйнятна для Росії, а саме їх затвердження на рівні глав держав і урядів".

"Це рівнозначно визнанню Москвою себе стороною конфлікту, що перекреслює для Кремля весь сенс його донбаської авантюри і багатомільярдних витрат на неї ... Я не вірю в перспективність "кластерів", як інструменту закінчення війни на Донбасі. Але я бачу їх потенціал як дипломатичного інструмента тиску на Росію", - написав Гармаш на своїй сторінці в Facebook.

За словами представника Донецька в ТКГ, "навіть у разі, якщо президент Росії погодиться підписати "кластери", то це не означатиме, що Росія стане їх виконувати".

Водночас, він наголосив, що "франко-німецький проект "кластерів" містить неприйнятну і для України позицію - збереження незаконних збройних формувань (т.зв. "народної міліції" самопроголошених "республік") і здійснення нею охорони правопорядку як до, так і після виборів".

"Як мінімум, це суперечить "Мінському комплексу заходів", який передбачає роззброєння незаконних збройних формувань", - додав Гармаш.

Гармаш також прокоментував заяву керівника Офісу президента Андрія Єрмака про "підтримку Україною франко-німецького проекту кластерів".

"У повідомленні Єрмака я акцентував би увагу не на словах про "підтримку Україною "франко-німецького проекту "кластерів", а на тому, що "сьогодні Берлін, Париж і Київ повинні говорити єдиним голосом". Сьогодні це куди важливіше, ніж текст проекту, який допрацьовується. Він все одно неприйнятний для Москви в такому варіанті суб'єктів його підписання, тому давайте розглядати політичну заяву (Єрмака - ІФ) в дипломатичному контексті, а не як декларацію", - підсумував Гармаш.

Як повідомлялося, за підсумками візиту президента України 11-12 липня з робочим візитом до Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив про "підтримку Україною франко-німецького проекту "кластерів" з реалізації Мінських домовленостей, необхідності Києву, Берліну та Парижу мати єдиний голос у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі, а також щодо проведення саміту нормандської четвірки вже найближчим часом".

19 травня Україна внесла свої доробки до франко-німецького проекту "кластерів". Вони складалися, зокрема, у встановленні контролю над кордоном до проведення виборів на Донбасі, і в створенні замість "народної міліції" узгодженого з українською владою патруля.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА