08:40 20.06.2021

США продовжать переговори з Іраном стосовно СВПД

2 хв читати
США продовжать переговори з Іраном стосовно СВПД

Сполучені Штати продовжать переговори з Іраном про повернення до ядерної угоди від 2015 року за його нового керівництва, заявив представник американського держдепартаменту.

"Ми продовжимо обговорення разом із нашими союзниками і партнерами питання про взаємне повернення до дотримання Спільного всеосяжного плану дій (СВПД)", - сказав дипломат, торкнувшись підсумків президентських виборів, що відбулися в п'ятницю в Ірані, на яких переміг голова Верховного суду країни Ібрагім Райсі.

Водночас у Вашингтоні висловили жаль з приводу того, що іранці не змогли вільно висловити свою думку на президентських виборах.

Представник держдепу зазначив: "Ми звернули увагу, що міністр внутрішніх справ Ірану оголосив про перемогу на виборах Ібрагіма Райсі (...), але ми також зазначаємо, що іранцям було відмовлено в праві вибирати своїх лідерів на основі вільного і справедливого виборчого процесу".

Райсі перебуває під американськими санкціями, зокрема, за передбачувану участь у 1980-х роках у переслідуванні і стратах політв'язнів. Політик під час передвиборної кампанії обіцяв боротися проти бідності та корупції, побудувати за чотири роки 4 млн нових будинків і побудувати "народний уряд заради сильного Ірану".

У 2017 році Райсі вже намагався стати президентом, проте програв Хасану Рухані.

Райсі в минулому жорстко критикував угоду з іранського атому, укладену Іраном з "шісткою" міжнародних посередників. Однак тепер він, як і інші кандидати, висловлює готовність виконувати параметри угоди, якщо в неї повернуться США.

Зовнішньополітична служба Євросоюзу напередодні оголосила, що "Спільна комісія зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) відновить свою роботу в неділю, 20 червня, у Відні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА