07:10 13.06.2021

Глава ВООЗ не виключив, що пандемія могла початися внаслідок витоку вірусу з лабораторії

2 хв читати
Глава ВООЗ не виключив, що пандемія могла початися внаслідок витоку вірусу з лабораторії

Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус під час саміту G7 заявив, що не можна виключати версію лабораторного походження COVID-19, обвинувативши Китай у недостатній "прозорості" на початковому етапі розслідування проблеми.

За його словами, встановити походження вірусу слід "з поваги" до 175 млн заражених і 3,7 млн померлих від пов'язаних з ним захворювань.

"Я думаю, що знати, звідки цей вірус стався, випливає з поваги, якої ці люди заслуговують, а також для того, щоб ми могли запобігти його повторенню", - наводить Daily Mail слова Гебреєсуса.

"Кожна гіпотеза повинна бути відкрита", - сказав він, відповідаючи на питання про можливість витоку вірусу з лабораторії.

Глава ВООЗ зазначив, що на початкових етапах розслідування з боку Китаю не було достатньої "прозорості і співпраці".

Раніше президент США Джо Байден доручив американським розвідслужбам "подвоїти зусилля" у пошуку джерела походження COVID-19 і відзвітувати про результати протягом 90 днів.

The New York Times з посиланнями на високопоставлених чиновників адміністрації США писала, що у американської розвідки в розпорядженні є ще не досліджені дані, пов'язані з джерелом пандемії коронавірусу, про що був проінформований Білий дім. Розвідка має намір використовувати "екстраординарні" комп'ютерні потужності, щоб з'ясувати, просочився вірус з лабораторії в китайському місті Ухань або поширився в результаті контактів людей з тваринами.

У травні посольство Китаю в США розкритикувало розслідування, яке відновилося в США, вважаючи його метою "звинуватити Китай в тому, що він є основним джерелом поширення в світі коронавірусу", і попередило, що це тільки ускладнить боротьбу з пандемією. Представник МЗС КНР Чжао Лицзянь заявив, що США в рамках розслідування слід забезпечити доступ фахівців ВООЗ на свої об'єкти.

Група експертів ВООЗ раніше відвідала Уханьський інститут вірусології. У доповіді про результати відвідування був зроблений висновок, що витік вірусів з лабораторії інституту "вкрай малоймовірний". Велика Британія і США вкрай критично поставилися до цього, заявивши, що Китай навмисно відмовив експертам у доступі до даних і зразків.

Американські ЗМІ раніше повідомляли, що розвідслужби США наразі вивчають повідомлення про те, що в 2019 році, ще до того, як влада Китаю повідомила про перший випадок коронавірусу, серйозно захворіли кілька співробітників лабораторії в Ухані. У Китаї цю версію відкинули.

У свою чергу колишній президент США Дональд Трамп констатував, що висунута ним свого часу версія про те, що лабораторія в Ухані може бути джерелом виникнення коронавірусу COVID-19, нарешті, стає популярною.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА