17:45 26.04.2021

В альпаки знайшли антитіла проти коронавірусів у людей

2 хв читати
В альпаки знайшли антитіла проти коронавірусів у людей

Фахівці з Інституту медичних досліджень Волтера та Елізи Холл (Австралія) ідентифікували нейтралізуючі нанотіла, які блокують проникнення вірусу SARS-CoV-2 у клітини, йдеться у повідомленні наукової організації.

"Нанотіла - це унікальні антитіла, крихітні імунні білки, які виробляють альпаки природним шляхом у відповідь на інфекцію", - йдеться у повідомленні.

Відмінність імунних білків, які виробляють альпаки, - у їхньому розмірі, це найменші відомі антитіла.

У рамках дослідження група альпак у регіоні Вікторія була імунізована синтетичною, неінфекційною частиною спайкового білка SARS-CoV-2, щоб дати змогу їм генерувати нанотіла проти вірусу, що викликає COVID-19.

Потім вчені вилучили послідовності генів, що кодують нанотіла, і використовували їх для виробництва мільйонів типів нанотіл у лабораторії. Після цього вони вибрали ті, які найкраще зв'язуються з білком спайка.

Об'єднавши два найперспективніших нанотіла, вчені створили з них "коктейль", щоб перевірити його ефективність при блокуванні SARS-CoV-2 від попадання в клітини та зниженні вірусного навантаження у доклінічних моделях.

За допомогою синхротронного випромінювання та кріоелектронної мікроскопії дослідники склали "карту" зв'язування нанотіл із білком спайка та визначили, як це впливає на здатність вірусу зв'язуватися зі своїм людським рецептором.

"Склавши карту нанотіл, дослідницька група змогла ідентифікувати нанотіло, яке розпізнало вірус SARS-CoV-2, включаючи нові глобальні варіанти, що викликають занепокоєння. Наночастинка також була ефективна проти оригінального вірусу атипової пневмонії (SARS-CoV), що вказує на те, що вона може забезпечити перехресний захист від цих двох глобально значущих коронавірусів людини", - йдеться у повідомленні.

Альпака - домашня тварина родини верблюдових. Їх розводять у високогірному поясі Південної Америки (Анди). На сьогодні там мешкає майже 3 млн альпак, велика частина з яких населяє Перу. Вирощують альпак для стрижки вовни, з якої роблять теплі та м'які ковдри, пледи та одяг, а з хутра роблять предмети для будинку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА