13:29 04.01.2021

КС 5 січня може розглянути указ президента про відсторонення Тупицького - нардеп Совгиря

3 хв читати
КС 5 січня може розглянути указ президента про відсторонення Тупицького - нардеп Совгиря

Конституційний Суд України (КС) планує 5 січня провести збори для розгляду питання щодо указу президента України Володимира Зеленського про відсторонення від посади голови КС Олександра Тупицького, повідомила представник Верховної Ради в КС Ольга Совгиря (фракція "Слуга народу").

"За наявною інформацією на завтра, 5 січня, призначено збори суддів Конституційного Суду, на яких будуть розглядатися питання щодо указу президента України "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" від 29 грудня 2020 року №607/2020 (щодо відсторонення Тупицького О.М. від посади судді Конституційного Суду строком на 2 місяці)", - написала депутат на совій сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Водночас вона наголосила, що Конституційний Суд не має повноважень за власною ініціативою розглядати питання й ухвалювати рішення щодо конституційності будь-яких актів (включаючи укази президента України), зокрема і на зборах суддів або на спеціальних пленарних засіданнях.

"Питання про конституційність зазначеного указу президента може бути розглянуто Конституційним Судом виключно у разі подання до Суду відповідного конституційного подання в порядку, передбаченому Конституцією і законом "Про Конституційний Суд України". Рішення щодо конституційності будь-якого акту, зокрема і указу президента, може бути ухвалено виключно на пленарному засіданні", - уточнила Совгиря.

Вона також звернула увагу, що ухвалення Конституційним Судом будь-якого рішення щодо неконституційності указу президента без дотримання порядку, передбаченого законом і в інтересах одного із самих суддів КС, може містити склад злочину, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем).

"Оскільки указ президента України є чинним, не визнавався у встановленому порядку незаконним чи неконституційним, відповідно до частини 3 статті 106 Конституції України, він є обов'язковим до виконання на території України. Таким чином, на зборах суддів чи спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду може бути вирішено питання виключно про подальшу організацію роботу Суду з урахуванням відсторонення судді Тупицького О.М. від посади судді Конституційного Суду", - додала Совгиря.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці. Представник президента в КС повідомив, що усуваючи голову Конституційного Суду Тупицького від посадових обов'язків, Зеленський діяв у рамках своїх повноважень.

У КС у відповідь на оприлюднення указу заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС і повідомили про намір призначити таке засідання. Також було оприлюднено коментар, згідно з яким Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив приписи ст. 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України. Також зазначається, що положення ч. 3 ст. 154 КПК України, на яку посилається указ президента, не поширюються на суддів КС і є непридатними щодо них.

28 грудня Офіс генерального прокурора скерував президенту України клопотання про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці.

Раніше Тупицький не з'явився до Офісу генпрокурора для проведення процесуальних дій, заявивши про сімейні обставини, проте не надав документів про поважність причин неявки.

При цьому в офісі не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицького викликають і для яких саме процесуальних дій.

Джерело: https://www.facebook.com/olga.sovgiria/posts/3545334575583710

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА