19:00 18.08.2020

Мер Умані ночував біля Офісу президента, протестуючи проти приїзду хасидів у карантин

3 хв читати
Мер Умані ночував біля Офісу президента, протестуючи проти приїзду хасидів у карантин

Мер міста Умані Черкаської області Олександр Цебрій ніч проти вівторка провів біля входу до будівлі Офісу президента України, щоб добитися заборони паломництва хасидів до Умані на свято Рош Гашана у 2020 році.

"Завершую сьогоднішній день у Києві під Офісом президента... на карематі у спальному мішку. Я збираюся відпочивати, бо дійсно я зморився", - заявив Цебрій у своєму відеозверненні, записаному в темний час доби біля будівлі Офісу президента, і оприлюдненому на його сторінці в Facebook.

За словами міського голови, цього дня він виїхав з Умані, встиг побувати в Черкасах, після чого в Києві дав інтерв'ю понад 20 телеканалам і пояснював свою ситуацію представникам ОБСЄ.

"Я тут відстоюю інтереси уманчан. Я роблю все для того, щоб у місті була безпека, щоб була стабільна епідситуація, щоб наші діти ходили до школи, не навчалися онлайн, щоб у наших лікарів не було роботи, щоб ми на наші богослужіння ходили до храму. Я вважаю, це того варте. Сьогодні є перший крок - заява пана Авакова. Я думаю, що ТЕБ та НС прийме правильне виважене рішення, дослухається до уманчан. Я на це дуже надіюсь", - сказав Цебрий.

Раніше він поширив на своїй сторінці повідомлення партії "Пропозиція" такого змісту: "Мер Умані пікетує Офіс президента. 94% жителів Умані, згідно з результатами соціологічних опитувань, виступають категорично проти масового паломництва до їхнього міста іноземців із країн "червоної" зони. Однак центральна влада ігнорує розв’язання цього питання. Міський голова Олександр Цебрій вимушений поселитися під Офісом президента, аби добитись зустрічі з Володимиром Зеленським, щоб той втрутився в ситуацію".

Як повідомлялося, учасники міжвідомчої наради в Міністерстві закордонних справ України дійшли спільної думки, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до м. Умані (Черкаська обл.) для святкування юдейського свята Рош Гашана в традиційному форматі у 2020 році є неможливим з огляду на епідемічну ситуацію в Ізраїлі, заборону проведення масових заходів в Україні, необхідність створення великої кількості місць для обсервації та складності контролю правоохоронцями дотримання паломниками режиму самоізоляції.

Пізніше Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю закликало Київ не дозволяти поточного року паломництво хасидів до Умані на свято Рош Гашана.

17 серпня Цебрій пригрозив заблокувати в'їзд для хасидів на період Рош Гашана у зв'язку з ситуацією з коронавірусом і повідомив, що вирушить до Києва для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським для обговорення цього питання.

Того самого дня глава МВС України Арсен Аваков заявив, що уряд підтримав рішення про обмеження на відвідування іноземцями Умані на період святкування Рош Гашана у 2020 році. Крім того, за словами Авакова, аналогічної домовленості МВС досягло з представниками Української православної церкви та Православної церкви Московського патріархату, які відмовилися від проведення хресного ходу через пандемію.

18 серпня уряди України та Ізраїлю виступили зі спільною заявою, в якій закликали паломників, які планують взяти участь у святкових заходах з нагоди Рош Гашана в Україні, утриматися від відвідування Умані "через загрозливу епідемічну ситуацію". Водночас для тих, хто все-таки вирішить відвідати Умань, в урядах наголошують, що карантин в Україні поширюється на всі публічні заходи і має суворо дотримуватися.

У 2019 році для зустрічі 5780-го юдейського Нового року (Рош Гашана), який святкують із вечора 29 вересня до вечора 1 жовтня, до Умані прибуло понад 30 тис. паломників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв виступає за створення заповідника на території урочища Китаїв у Голосіївському районі Києва

Бійці 79 ОДШБр під час ворожого штурму в районі Новомихайлівки знищили 8 російських мотоциклів й 1 БМП

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

Унаслідок авіаудару в Комишувасі поранена людина, пошкоджені будівлі, виникла пожежа - Запорізька ОВА

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА