13:43 18.07.2020

Голова Верховного Суду: Приведення призначених президентом суддів до присяги - першочергове завдання

2 хв читати

Судді, що мають право виходу у відставку, йдуть із системи через непомірне навантаження, тиск, "політику цькування" та загалом незахищеність із боку держави, наголошує голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Данішевська розповіла, що після завершення роботи попереднього складу Вищої кваліфкомісії суддів у судової системи були певні кадрові резерви, і за рекомендацією Вищої ради правосуддя президент призначив 204 судді із 400.

"Багато хто з цих суддів уже роз'їхався по судах, отримує зарплату, але не здійснює правосуддя до складання присяги. Отже, приведення суддів до присяги - на сьогодні першочергове завдання. І ми очікуємо від президента відповідних дій", - заявила голова Верховного Суду.

Говорячи про причини численних фактів звільнення суддів із системи і, як наслідок, кадрового голоду в судах, Данішевська сказала: "Ситуація, м'яко кажучи, не дуже комфортна. У більшості судів судді зазнають непомірного навантаження. Розглядають непрості, подекуди резонансні справи. Є факти тиску, судді не відчувають, що вони захищені державою. А на додачу - нескінченна політика цькування ... Тому судді, що мають право виходу у відставку, просто йдуть".

За її словами, за півроку з судової системи у відставку пішли 119 суддів, із них 98 - лише за останні три місяці.

Голова Верховного Суду розповіла, що нині в українських судах працює лише 63% суддів від необхідної кількості. У деяких апеляційних судах, за словами Данішевської, працює у п’ять-сім разів менше суддів, ніж має бути.

"Близько десяти судів в Україні взагалі не працюють через відсутність там суддів із повноваженнями, тому доступ до правосуддя в цих районах держава просто не забезпечує", - зазначила вона.

"Щоб виправити цю ситуацію, нам необхідно знайти розуміння на державному рівні, що незалежність потрібна не судді, а тим, хто звертається до суду, державі загалом. Якщо не забезпечувати незалежності, то в Україні не буде суду, якого хочуть люди. На жаль, ми весь час відчуваємо посягання на незалежність судової влади від інших гілок влади", - підсумувала Данішевська.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА