19:53 12.11.2019

Суд відклав до середи обрання запобіжного заходу члену ради НБУ Каленському у справі VAB Банку

3 хв читати
Суд відклав до середи обрання запобіжного заходу члену ради НБУ Каленському у справі VAB Банку

Вищий антикорупційний суд після слухань, що тривали понад чотири години, відклав до 10:30 середи, 13 листопада, ухвалення рішення про обрання запобіжного заходу стосовно члена Ради НБУ Миколи Каленського, якого затримало Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) у справі про видачу Нацбанком стабілізаційного кредиту VAB Банку в жовтні 2014 року на 1,2 млрд грн.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна" із зали суду, з клопотанням про поручительство до суду звернулися перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова, заступник глави Роман Борисенко і члени правління Дмитро Сологуб та Олег Чурій.

Сторона захисту заявляла про необґрунтованість обвинувачень і неможливість тримання підозрюваного під вартою з огляду на його вік та фізичний стан, проте Каленський залишається в статусі тимчасово затриманого.

Обвинувачення на адресу Каленського полягають у його згоді із завищеною оцінкою майна, тоді як, згідно з версією слідства, була інформація щодо його недостатності для видачі кредиту на таку суму.

Прокурор клопоче про взяття Каленського під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави 20 млн грн, а також про вилучення паспортів і носіння електронного браслета.

Нині суд розпочинає слухання про запобіжний захід ще одному підозрюваному - директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі, правління Нацбанку залишається в залі суду, передає кореспондент агентства.

Як повідомлялося, детективи НАБУ за погодженням з прокурорами САП 11-12 листопада повідомили про підозру вісьмом особам: Писаруку, Каленському, Шульзі, голові наглядової ради та заступнику голови правління VAB Банка, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку, в заволодінні грошовими коштами стабкредиту Нацбанку на 1,2 млрд грн. Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Каленський на момент видачі стабкредиту VAB Банку керував головним управлінням НБУ у Києві та області. Раніше в його послужному списку були посади голови Державної митної служби, заступника міністра і держсекретаря Мінфіну, голови Головного контрольно-ревізійного управління України. До призначення членом ради НБУ у квітні 2018 року Каленський був директором центрального сховища НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА