14:27 25.09.2019

Понад мільярд людей до 2050 року стикнеться з кліматичними загрозами через підйом рівня океану

2 хв читати
Понад мільярд людей до 2050 року стикнеться з кліматичними загрозами через підйом рівня океану

До 2050 року понад мільярд людей щороку стикатиметься з циклонами, повенями та іншими природними лихами через підйом рівня світового океану, повідомляють у середу західні ЗМІ з посиланням на доповідь міжурядової групи експертів ООН з питань зміни клімату.

При цьому експерти вважають, що проблем не вдасться уникнути навіть у разі серйозного скорочення обсягу викидів парникових газів в атмосферу.

Зокрема, тропічні шторми, якщо і не відбуватимуться регулярніше, то в будь-якому разі будуть сильніші.

Згідно з доповіддю, з 2005 року підйом рівня світового океану відбувається в 2,5 раза швидше, ніж у XX столітті - переважно унаслідок танення полярних льодовиків. У разі якщо викиди парникових газів не стримувати, то до 2100 року швидкість цього процесу може зрости вчетверо.

ЗМІ наводять думку експертів, згідно з якою виконання основної мети Паризької угоди щодо клімату - стримувати зростання світових температур у межах 2 градусів Цельсія - допоможе стабілізувати підйом рівня світового океану і не дасть йому зрости більше ніж на 1 метр протягом наступних 200 років.

Водночас виконання Паризької угоди не завадить тропічним штормам ставати дедалі сильнішими.

За оцінками ООН, будівництво гідротехнічних споруд на зразок дамб протягом наступних 80 років дасть змогу знизити ризик затоплень. Проте, зазначають ЗМІ, таке будівництво щороку обходитиметься в сотні мільярдів доларів, і до того ж заходи захисту, достатні для таких міст, як Нью-Йорк або Амстердам, будуть непрактичними або занадто дорогими для міст у дельтах річок і сільськогосподарських районів у світі, що розвивається.

23 вересня в штаб-квартирі ООН стартував саміт щодо заходів у сфері зміни клімату. Захід відбудеться рівно за рік до того, як країни повинні будуть взяти на себе додаткові національні зобов'язання щодо клімату відповідно до Паризької угоди.

Стратегічна мета Паризької угоди - утримання приросту глобальної середньої температури до кінця XXI століття в межах "набагато нижче" двох градусів Цельсія понад доіндустріальні показники і "докладання зусиль" для обмеження зростання температури на рівні 1,5 градуса Цельсія, йдеться в довідці.

Угода набула чинності 4 листопада 2016 року після виконання умови про її ратифікацію (прийняття, схвалення) 55 сторонами Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, на частку яких припадає понад 55% обсягу глобальної емісії парникових газів.

Станом на вересень 2019 року Паризька угода обов'язкова для 186 країн.

У 2017 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з Паризької угоди щодо клімату, що викликало критику з боку міжнародної спільноти. Паризька угода зобов'язувала США до 2025 року скоротити викиди парникових газів на 26-28% порівняно з рівнем 2005 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА