06:22 17.09.2019

В Ізраїлі відбудуться другі за рік вибори в Кнесет

3 хв читати
В Ізраїлі відбудуться другі за рік вибори в Кнесет

Громадяни Ізраїлю у вівторок вирушать на виборчі дільниці, щоб віддати свій голос на виборах до парламенту.

Більшість виборчих дільниць працюватимуть з 7:00 до 22:00 за місцевим часом. В Ізраїлі налічується біля 6 млн жителів, що володіють правом голосу на виборах.

Це вже другі парламентські вибори в Ізраїлі поточного року. Перші відбулися в квітні, проте тоді основні конкуренти - права партія Нетаньягу "Лікуд" і ліва опозиційна "Кахоль-Лаван" - отримали однакову кількість місць у Кнесеті, по 35. В результаті прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху не зміг сформувати правлячої коаліції. Парламент був розпущений.

Усього в Кнесеті 120 місць, термін його повноважень становить чотири роки. Після виборів Кнесету президент Ізраїлю доручає лідеру однієї з партій формування уряду. Уряд для початку роботу повинен отримати довіру більшості членів Кнесету - тобто мінімум 61 чоловік з 120.

Згідно з останніми опитуваннями, основна боротьба на виборах у вересні знову розгорнеться між партією "Лікуд" Нетаньягу і опозиційним альянсом "Кахоль-Лаван". Опитування показують, що партії можуть отримати приблизно рівну кількість місць в ізраїльському парламенті.

Так, наприклад, газета "The Jerusalem Post" під заголовком "Останні опитування пророкують другу тупикову ситуацію" раніше опублікувала підсумки дослідження організації Smith Research. Згідно з цим опитуванням "Лікуд" зможе забезпечити собі 33 місця в парламенті, а "Кахоль-Лаван" - 32 місця. Ще 12 місць можуть відійти партії "Загальний список", дев'ять - партії "Яміна", по вісім - партіям "Наш дім Ізраїль" і ШАС, сім - "Яхадут ха-Тора", шість - "Демократичному союзу" і п'ять альянсу "Лейборист -Гешер".

Таким чином, правоцентристський блок, до якого належить партія Нетаньягу, може отримати 57 голосів, а лівоцентристський блок, куди входить "Кахоль-Лаван" - 55 місць. Обидві партії не набирають 61 місця, необхідного для абсолютної більшості в Кнесеті.

Газета The Times of Israel з посиланням на опитування ізраїльської державної телерадіокомпанії Kan зазначає зміцнення позицій "Кахоль-Лаван". За даними газети опозиційної партії може дістатися 33 місця, а "Лікуду" - 31 місце.

Західні і російські експерти також вважають, що "Лікуд" і "Кахоль-Лаван" мають приблизно однакові шанси на перемогу. Такої думки дотримується старший науковий співробітник відділу вивчення Ізраїлю і єврейських громад Інституту сходознавства РАН Дмитро Мар’ясис.

"У порівнянні з ситуацією перед квітневими виборами цього року в Кнесет (парламент - ред) нічого не змінилося. Може перемогти "Лікуд", може перемогти "Кахоль-Лаван ". Вважаю, що якщо переможе" Лікуд ", то це перемога буде з невеликим відривом . І будуть великі труднощі з формуванням коаліції тому, що формальна перемога на парламентських виборах ще ні про що не говорить. Ми це бачили кілька місяців тому. Урядова криза триває", - сказав Мар’ясис у п'ятницю" Інтерфаксу ".

Мар’ясис прогнозує збереження нинішніх відносин з Москвою незалежно від того, хто переможе на виборах.

"Тактичних і стратегічних змін курсу щодо Москви не буде тому, що в ізраїльській еліті є розуміння, що Росія серйозний гравець, присутній на Близькому Сході всерйоз і надовго. Нехтувати відносинами з Росією загрожує важкими політичними наслідками в регіоні - це в Ізраїлі теж прекрасно розуміють. У будь-якому випадку, між Росією та Ізраїлем будуть нормальні робочі відносини незалежно від того, хто стане прем'єр-міністром", - зазначив він.

Незадовго до виборів, на початку вересня, прем'єр-міністр Нетаньягу заявив, що в разі перемоги на парламентських виборах має намір поширити суверенітет країни на Йорданську долину.

Спостерігачі зазначають, що такі плани Нетаньягу напевно будуть вкрай болісно сприйняті палестинцями. Його суперники у виборах заявили, що заяви Нетаньягу щодо поселень і Йорданської долини є передвиборчим ходом, а сам Нетаньягу за весь час на чолі уряду утримувався від анексії будь-яких територій.

Єврейські поселення на територіях західного берега річки Йордан, які в Ізраїлі називають історичними іменами Іудея і Самарія, створювалися Ізраїлем після Шестиденної війни в 1967 році. Ізраїль вважає Західний берег річки Йордан спірною територією, ООН вважає її окупованою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА