12:55 24.11.2018

Братія Почаївської лаври вважає рішення Мін'юсту спробою перетворити святиню в музей

3 хв читати
Братія Почаївської лаври вважає рішення Мін'юсту спробою перетворити святиню в музей

Братія Свято-Успенської Почаївської лаври (Тернопільська обл.) розцінює рішення комісії Міністерства юстиції України, яким Українська православна церква (Московського патріархату) позбавлена права користування низкою споруд Лаври, як чергову спробу перетворити святиню в музей.

"Комісія Міністерства юстиції України у відповідь на скаргу Міністерства культури України анулювала реєстрацію договору на право користування Успенським собором, Троїцьким собором, монастирськими келіями, дзвіницею, Архієрейським будинком і Святими вратами. Варто відзначити, що з 2000 року це вже третя спроба перетворити святиню в музей", - йдеться у зверненні братії до вірян, розміщеному на сайті Почаївської лаври.

У лаврі також вважають, що аналогічної мети прагнуть досягти й органи прокуратури, які за короткий проміжок часу відкрили "кілька безпідставних кримінальних справ".

"У контексті позбавлення права користування йдеться про місце проживання 200 ченців і 50 послушників – людей, які відмовилися від світу і все своє життя присвятили служінню Богові. Змушені констатувати, що нині діюча українська влада взяла курс на вилучення майна у Свято-Успенської Почаївської лаври та передачу її новоутвореній церковній організації, а як наслідок - знищення чернецтва на території Західної України", - наголошується у зверненні братії.

Як повідомлялося, 23 листопада комісія Мін'юсту України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації скасувала реєстрацію комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

"Комісія Мін'юсту на своєму засіданні задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування комплексом споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври релігійною організацією Почаївська Свято-Успенська Лавра. Відповідний наказ Мін'юсту було підписано сьогодні", - наводить прес-служба слова першого заступника міністра Олену Сукманову в п'ятницю.

За її словами, члени комісії дійшли висновку, що реєстратор здійснив державну реєстрацію права користування комплексом споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври (йдеться про Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, архієрейський будинок, дзвіниці та надбрамний корпус) із порушеннями вимог чинного законодавства.

"Саме тому рішення про державну реєстрацію було скасовано, а державному реєстратору, який його здійснив, блоковано доступ до державного реєстру прав на нерухоме майно", - пояснила перший заступник голови Мін'юсту.

Керівник юридичного відділу Української православної церкви (Московського патріархату) протоієрей Олександр Бахов прокоментував це рішення комісії Мін'юсту, зазначивши, що Почаївська лавра "і надалі перебуватиме в законному та правомірному користуванні братії чоловічого монастиря Української православної церкви". За його словами, рішення Мін'юсту може бути скасовано в судовому порядку.

Раніше прес-служба прокуратури Тернопільської області повідомила, що представник Міністерства культури України оскаржив в Міністерстві юстиції дії державного реєстратора, який, зловживаючи своїми повноваженнями, здійснив державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври Української православної церкви (МП).

Слідче управління Головного управління Національної поліції в Тернопільській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неправомірних дій державного реєстратора.

У Мінкультури раніше відзначали, що Києво-Печерська та Свято-Успенська Почаївська лаври є власністю держави Україна і були передані в оренду на 50 років Українській православній церкві (Московського патріархату), однак якщо виявиться, що під час передання лавр в оренду було допущено порушення, держава в особі українського Кабміну може переглянути цей договір.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА