12:58 09.11.2018

Запорізький ЗРК заперечує забруднення Утлюкського лиману Азовського моря

3 хв читати
Запорізький ЗРК заперечує забруднення Утлюкського лиману Азовського моря

Запорізький залізорудний комбінат (ЗЗРК, Дніпрорудне Запорізької обл.) заперечує значне забруднення своїми шахтними водами Утлюкського лиману Азовського моря на території Кирилівської об'єднаної територіальної громади (ОТГ).

Як повідомляється в прес-релізі підприємства в п'ятницю, в окремих ЗМІ пройшла інформація про забруднення шахтними водами ЗЗРК території Кирилівської ОТГ.

Водночас адміністрація комбінату зазначає, що відведення шахтних вод здійснюється згідно з екологічними нормами, закріпленими природоохоронним законодавством України.

Як пояснюється, процес видобутку залізної руди ЗЗРК супроводжується системним відкачуванням шахтних вод із гірничої виробки на глибині від 300 до 1140 м. З 1966 до 1980 рр. скидання шахтних вод з поверхневою системи осушення родовища виконувалося через каскад ставків у м Велика Білозерка. Змішані води річки і поверхневої системи осушення шахтного поля після їхньої акумуляції в Білозерському лимані перекачували до Каховського водосховища.

Води від підземної системи осушення скидалися в мілководну застійну зону Каховського водосховища, де водообмін практично був відсутній. Ів введенням в роботу Каховської і Північно-Рогачинської зрошувальних систем виникла загроза засолення 60 тис. га земель. Тому в 1971 році було затверджено проект відведення шахтних вод ЗЗРК трубопроводом до ізольованого ставка-випарника, облаштованого у верхів'ях Утлюкського лиману Азовського моря, розташованого за межами населених пунктів.

З 1974 до 1987 рр. за проектом інституту "Укрдіпроводгосп" (Київ) було побудовано і введено в експлуатацію гідротехнічний комплекс, що складається з насосної станції, двохсекційного відстійника-освітлювача, трубопроводу завдовжки 84 км, обвідного каналу, дамби водосховища і дамби ізольованого ставка-випарника обсягом 52 млн кв. м. У 2007 році комбінат побудував додаткові підземні споруди освітлення шахтних вод у підземних виробках на горизонтах 840, 940 і 1040 м.

"Гідротехнічний комплекс, яким користується підприємство до сьогоднішнього дня, забезпечує мінімізацію впливу шахтних вод на природне середовище. Шахтні води проходять три стадії очищення: у підземних умовах, у двосекційному відстійнику-освітлювачеві і шляхом випаровування в ізольованому ставку-випарнику. Зазначена технологія випарювання шахтних вод природним шляхом є однією з найефективніших в світі", - констатується в прес-релізі.

При цьому наголошується, що підприємство на постійній основі здійснює дослідження стану вод ставка-випарника, які підтверджують гранично допустимий вміст концентрацій важких металів. За даними хімічних аналізів встановлено, що шахтна вода ЗЗРК за сольовим складом і мікрокомпонентами наближена до вод Азовського і Чорного морів. Радіоекологічна обстановка місцевості відповідає природним умовам Запорізької області.

"У природоохоронних заходах ЗЗРК найважливішими залишаються постійні спостереження за складом шахтних вод, донних відкладень, грунтових вод в акваторії ставка-випарника. Екологічний моніторинг надає можливість стежити за зміною природного середовища і вчасно вжити необхідних заходів захисту навколишнього середовища", - резюмується в інформації підприємства.

Раніше в ЗМІ пройшла інформація про те, що керівництво Кирилівської ОТГ звернулося до департаменту екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації з проханням надати оцінку діям ЗЗРК із забруднення навколишнього природного середовища.

ЗЗРК розробляє Південно-Білозерське і Переверзевського залізорудні родовища, виробляє товарну агломерационную і мартенівську залізну руду. Реалізує продукцію металургійним підприємствам Словаччини, Чехії, Австрії та Польщі, в Україні - меткомбінату "Запоріжсталь".

Основними акціонерами ПАТ є словацька фірма Minerfin, a.s. - 51,1697%, "Запоріжсталь" - 29,5193%, чеська KSK Consulting, a.s. - 19,0632%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих унаслідок обстрілу Золочева Харківської області зросла до восьми осіб - МВС

Міноборони відкрило в Україні вже 19-й центр рекрутингу - в Ужгороді

Відомо про двох загиблих і шістьох поранених унаслідок обстрілу Гірника Донецької області - голова ОВА

Тенденція до збільшення кількості ДТП через водіння в нетверезому стані посилюється - патрульна поліція

Журналісти можуть відновити роботу у ВР для висвітлення сесій після великодніх свят - Юрчишин

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА