14:47 16.10.2018

Москва не зможе змусити Вселенського патріарха відступити від рішення про автокефалію Україні - прес-секретар УПЦ-КП

3 хв читати
Москва не зможе змусити Вселенського патріарха відступити від рішення про автокефалію Україні - прес-секретар УПЦ-КП

 Російська православна церква (РПЦ), розриваючи спілкування з Константинопольським патріархатом, розраховує на мобілізацію інших помісних церков проти Вселенського патріархату й на фінансовий тиск через втрату доходів від російських паломників на Афон, але ці важелі тиску не спрацюють, вважає прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря).

"На що розраховує МП, оголосивши "Мінську схизму". А) На мобілізацію інших Помісних церков проти Вселенського патріархату та його рішення. Б) На фінансовий тиск через втрату доходів, які російські паломники (в т.ч. мільйонери і мільярдери) приносили на Афон", - написав архієпископ Євстратій на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Водночас він зазначає, що після провального візиту Московського патріарха Кирила до Вселенського патріарха Варфоломія, після призначення екзархів до Києва і реакції синоду РПЦ з частковим розривом відносин двох патріархатів реакція помісних церков була стриманою.

"Навіть найближчі до МП - обмежилися «глибокою стурбованістю», жодна Помісна церква не ухвалила рішень наслідувати приклад РПЦ і почати розрив відносин з Константинополем", - наголошує архієпископ Євстратій.

Тому, за його словами, розрахунок Москви, що зараз вона "зможе сколотити анти-Константинопольську коаліцію", видається нереальним.

"У нинішніх умовах очевидно, що змусити Константинополь відступити Москва вже не здатна, адже йдеться про майбутнє і авторитет самого Вселенського патріархату: відступивши він поховав би одне й інше", - додав він.

Щодо російських паломників у монастирі гори Афон, які перебувають у прямому підпорядкуванні Вселенського патріарха, то синод РПЦ своїм рішенням заборонив усім своїм мирянам і духовенству їздити туди, нагадав Євстратій.

"Низка афонських монастирів, насамперед Пантелеймонівський (пов‘язаний з РПЦ) та Ватопед, відіграють важливу роль для «афонітів» - vip-паломників із Росії, чиновників високого ранку та інших багатіїв, що шукають там «ексклюзивної духовності». Таким був, до речі, і Янукович (через санкції він не може тепер в’їхати до Греції) ... "Афоніти" дотепер приносили монастирям, які вони відвідували, чималі пожертви, обчислювані десятками мільйонів євро. Тож забороняючи вірянам МП паломництва на Афон синод РПЦ розраховує на те, що зменшення таких значних надходжень змусить монастирі Афона виступити проти Вселенського патріарха", - пише архієпископ УПЦ-КП.

Однак, за його словами, фінансовий важіль впливу РПЦ на Константинополь також не спрацює, адже греки давно вже занепокоєні розростанням впливу Росії на Афоні.

"Вони не хочуть повторення ситуації столітньої давнини, коли у себе вдома, через тотальну російську присутність, вони були часто не як господарі, а як гості чи підлеглі", - зазначив він.

Також Євстратій наголосив, що Греція, незважаючи на прихильне ставлення до Росії та особисто російського президента Володимира Путіна, турбуватиметься насамперед про свої інтереси, які полягають у мирі та стабільності на Балканах, що може бути забезпечено тільки входженням усіх країн регіону до НАТО і ЄС .

"Росія ж усіляко підриває цей процес, провокує протистояння - тим самим вступаючи в пряму конфронтацію з Грецією, змушуючи її до жорсткої протидії", - додав архієпископ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА