13:29 08.10.2018

САП направила до суду обвинувальний акт у "янтарний справі" стосовно нардепів Полякова, Розенблата

4 хв читати
САП направила до суду обвинувальний акт у "янтарний справі" стосовно нардепів Полякова, Розенблата

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 5 жовтня направили до суду обвинувальний акт за фактами отримання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину (т.зв. "бурштинова справа") за двома народними депутатами і ще чотирьом особам, повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"5 жовтня 2018 прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направили до суду обвинувальний акт у так званому "янтарному" провадженні щодо двох народних депутатів України і ще чотирьох осіб, яких обвинувачують в отриманні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч.4 ст.368 КК України ) і зловживання впливом (ч.2 ст.369-2 КК України)", - йдеться в оприлюдненому в понеділок на сторінці НАБУ в соцмережі Facebook повідомленні.

При цьому у Бюро заявляють, що "сторона захисту всіляко намагалася уникати вручення обвинувальних актів, у зв'язку з чим прокурори і детективи змушені були вручати їх за місцем проживання підозрюваних".

Коментуючи заяви нардепів-фігурантів "бурштинової справи" про те, що їм нібито не вручали обвинувальний акт із реєстром матеріалів досудового розслідування, в НАБУ зазначили, що, як і інших підозрюваних, парламентаріїв неодноразово завчасно викликали як за допомогою поштового зв'язку повістками, так і за допомогою телефонного зв'язку, sms-повідомлень і різних месенджерів до прокурора для вручення їм обвинувального акта з додатками.

"Зате замість заняття конструктивної позиції щодо отримання зазначених документів і захисту відповідно до чинного процесуального закону в суді, сторона захисту обрала тактику затягування процесу з тим, щоб прокурор не зміг направити обвинувальний акт до суду. Показово, що в завчасно визначені дні виклику всі підозрювані або раптово захворіли, або ж в їхніх захисників виникли невідкладні судові процеси", - йдеться в повідомленні.

Водночас безпосередньо надаючи САП різного роду заяви і клопотання, депутати відмовилися отримувати обвинувальний акт, "а Поляков ще і повістку про виклик, мотивуючи це тим, що справа до суду не дійде".

"У зв'язку з цим прокурор і детективи здійснили виїзди за місцем роботи та проживання підозрюваних з метою вручити обвинувальний акт, але лише один з них фізично його отримав - інші відмовилися, про що в присутності понятих зазначено у відповідних розписках, а також зазначені факти зафіксовані з допомогою відеозйомки", - інформують в НАБУ.

У повідомленні наголошується, що процесуальний закон зобов'язує прокурора вручити стороні захисту, зокрема підозрюваним, обвинувальний акт перед направленням його до суд, однак останнім не надано право його не отримувати.

"У зв'язку з тим, що кожному з підозрюваних стороною обвинувачення запропоновано отримати обвинувальний акт і надати про це розписку прокурору, однак вони цього не зробили, що зафіксовано належним чином, 5 жовтня 2018 р., прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт направили до суду", - пояснили в Бюро.

Як повідомлялося, 19 червня 2017 року стало відомо про затримання охоронця народного депутата Борислава Розенблата при отриманні хабара в сумі $200 тис. за вирішення питання з ліцензуванням видобутку бурштину. Пізніше низка ЗМІ з посиланням на джерело в НАБУ повідомили, що хабар, за який затримано охоронця, призначалвся двом парламентаріям, зокрема Максиму Полякову.

20 червня керівник САП Назар Холодницький повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про незаконний видобуток бурштину затримано шістьох осіб - трьох помічників народних депутатів, одного охоронця нардепа, двох представників громадської організації, що займається боротьбою з корупцією.

11 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до відповідальності народних обранців, які фігурують в "янтарний справі".

У лютому 2018 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завершили досудове розслідування у так званій "янтарній справі". З 15 лютого стороні захисту (шести підозрюваним, зокрема двом народним депутатам України) відкрито доступ до матеріалів слідства.

У Бюро зазначили, що слідство встановило як мінімум п'ять епізодів злочинної діяльності, у результаті якої підозрювані отримали від представника іноземної компанії неправомірну вигоду на загальну суму понад $300 тис. Ці кошти отримані підозрюваними для забезпечення підготовки законопроектів, незаконного впливу на посадових осіб Держгеокадастру, Держлісагентства, Держгеонадр України, органів місцевого самоврядування з метою безперешкодного прийняття рішень на користь зазначеної іноземної компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА