17:42 25.09.2018

В УПЦ (МП) вимагають, щоб екзархи Вселенського патріархату полишили їхню "канонічну територію"

2 хв читати
В УПЦ (МП) вимагають, щоб екзархи Вселенського патріархату полишили їхню "канонічну територію"

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) на засіданні у вівторок закликав вселенського патріарха Варфоломія припинити втручання в їхні внутрішні справи, а також наполягають на тому, щоб екзархи Константинопольського патріархату в Україні полишили "канонічну територію" УПЦ (МП).

"Ухвалили: 1) Висловити занепокоєння призначенням Константинопольським патріархатом "екзархів" до Києва і вважати це призначення грубим втручанням у внутрішні справи Української православної церкви (МП - ІФ) і порушенням її канонічної території. 2) Закликати патріарха Константинопольського Варфоломія I припинити втручання у внутрішні справи української православної церкви (МП - ІФ) і не порушувати її канонічної території", - йдеться в рішенні синоду, опублікованому на сайті Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП).

У рішенні наголошується, що екзархи Константинопольського патріархату архієпископ Памфілійський Данило і єпископ Едмонтонський Іларіон "мають полишити канонічну територію Української Православної Церкви".

Також було оголошено про те, що єпископат УПЦ (МП) призупиняє спільне служіння з ієрархами Константинопольського патріархату.

Крім цього, синод розглянув внесені до Верховної Ради законопроекти №№ 4128 (про зміну підпорядкованості релігійних громад), 4511 (про особливий статус релігійних організацій), 5309 (про зміну назви релігійних організацій) і закликав парламентаріїв відмовитися від їх прийняття.

"Священний Синод закликає всіх учасників, які працюють над реалізацією законопроектів..., відмовитися від цих законодавчих намірів як таких, що суперечать Конституції України та є антицерковними", - йдеться у рішенні синоду.

В УПЦ (МП) переконані, що ці законодавчі ініціативи "мають на меті юридичну ліквідацію Української православної церкви шляхом її рейдерського захоплення через зміну назви, протиправне втручання в органи управління та захоплення майна (святинь, храмів і монастирів)".

Як повідомлялося, Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Памфілійського Данила з США і єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади.

У прес-центрі Київської Патріархії (УПЦ-КП) підтримали це рішення і заявили, що очікують плідної співпраці з екзархами в підготовці до надання автокефалії Православної церкви в Україні.

"Для світської аудиторії функції екзарха в цьому випадку можуть бути порівняні з функціями надзвичайного і повноважного посла. Такий, особистий екзархат слід відрізняти від іншої - територіальної форми екзархату, яка в ХХ столітті існувала в Україні в Руській Православній Церкві. Щоб уникнути непорозумінь, слід пояснити, що призначення екзархом не означає утворення нової церковної юрисдикції в формі екзархату", - наголосили в УПЦ Київського патріархату.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА