12:58 02.06.2018

РФ під виглядом "гумконвоїв" поставляє на Донбас вантажі для військових цілей – представник США при ОБСЄ

2 хв читати
РФ під виглядом "гумконвоїв" поставляє на Донбас вантажі для військових цілей – представник США при ОБСЄ

Росія під виглядом так званих "гуманітарних конвоїв" поставляє на непідконтрольні Києву території Донбасу вантажі для військових цілей, повідомив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан.

"24 травня місія бачила, як 75-й конвой з білих вантажівок незаконно в'їхав на територію України з Російської Федерації. Спостерігачі ОБСЄ на пункті пропуску "Донецьк" нарахували 10 вантажівок, 8 з яких мали напис "Гуманітарна допомога Російської Федерації". Спостерігачі СММ (Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ – ІФ) бачили, що конвой перетинає кордон з території Росії. Вантажівки проїхали лише 500 метрів, коли до них приєднався ще один автомобіль – біла вантажівка без розпізнавальних знаків. Ця вантажівка, звісно, не була навіть поверхово оглянута українськими прикордонниками... Можливо через це, керовані Росією війська наказали СММ відійти на 500 метрів, коли конвой в'їжджав в Україну", – розповів Р.Каміан у зверненні до керівництва ОБСЄ, текст якого розміщено на сайті американської місії ОБСЄ.

За його словами, спостерігачі не мають уявлення, що насправді лежить у цих вантажівках з заявленою гуманітарною допомогою, тому що Російська Федерація не дозволяє спостерігачам ОБСЄ оглядати їх або наглядати за їх розвантаженням.

"Однак ми знаємо, що ці вантажівки не розвантажуються в якійсь лікарні, школі, неурядовій організації або на складах ООН. Натомість їх розвантажили в місці, яке, за повідомленнями СММ, використовується підконтрольними Росії силами. Озброєні люди у військовій формі охороняли периметр і не дозволяли спостерігачам СММ оглянути вантаж або розмовляти з ким-небудь на місці", – повідомив Р.Каміан.

За його словами, якщо Росія справді поставляє на територію Донбасу гуманітарну допомогу то, чому вона відмовляється надавати цю допомогу через міжнародні механізми і так ретельно дбає, щоб міжнародні спостерігачі не побачили вміст вантажівок.

"Ці конвої засвідчують, що Росія зацікавлена в показовій допомозі місцевим громадам, тоді як її дії не залишають сумнівів у тому, що конвої з білих вантажівок просто маскують поставки вантажів та постачання для військових цілей", – резюмував Р.Каміан.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА