14:07 06.04.2018

Синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E є стратегічним напрямком співпраці

2 хв читати
Синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E є стратегічним напрямком співпраці

Синхронізація української енергосистеми з європейською (ENTSO-E) є стратегічним напрямком двостороннього співробітництва України та ЄС в електроенергетичному секторі, повідомив глава директорату Європейської комісії з енергетики Домінік Рісторі на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

Він зазначив, що для об'єднання мереж повинні бути проведені додаткові дослідження статичної та динамічної стійкості і виконаний ряд технічних заходів з метою забезпечення повної синхронізації. При цьому зміна ринкового законодавства і інтеграція мереж повинні рухатися максимально синхронно.

Як повідомлялося, в червні 2017 року голова "Укренерго" В.Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з ЕNTSO-E. У липні угода набула чинності після її підписання необхідною кількістю європейських системних операторів.

Кінцевий термін виконання Україною заходів каталогу вимог для приєднання ОЕС країни до енергосистеми континентальної Європи настає в липні 2022 року.

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких потрібне для ухвалення рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; дорожньої карти.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створено в 2009 році. Об'єднала шість галузевих асоціацій, що існували на той час: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, до яких входить 41 системний оператор із 34 країн.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, що перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА