23:08 22.09.2010

АУБ пропонує зберегти мораторій на оподаткування доходів населення за вкладами

2 хв читати

Асоціація українських банків (АУБ) пропонує зберегти мораторій на оподаткування доходів населення за вкладами до відновлення економічного зростання, повідомляється в прес-релізі АУБ.

За оцінкою АУБ, відмова від мораторію, передбачена проектом Податкового кодексу, може призвести до скасування таємниці банківського вкладу громадян.

"Відповідно до норм законопроекту, самі вкладники зобов’язані повідомляти кожному банку про всі свої вклади в інших банках або щорічно, з метою остаточного розрахунку сплаченого податку, подавати декларацію до податкових органів щодо розміру отриманих доходів за коштами, розміщеними в усіх фінансових установах... Отже, фактично скасовується таємниця банківського вкладу громадян, що є порушенням ст. 61 закону України "Про банки та банківську діяльність", - ідеться в прес-релізі.

Як наголошується в повідомленні, введення оподаткування доходів за депозитними вкладами може спричинити істотний відтік коштів вкладників із банків.

Відповідно до механізму, закладеного в проекті Податкового кодексу, оподаткуванню підлягатимуть доходи за вкладами, розміщеними на депозитних, поточних рахунках і депозитних сертифікатах. За розрахунками експертів АУБ, при річній депозитній ставці 18% оподаткуванню підлягатимуть доходи вкладників банків за вищезгаданими вкладами, які в сумі становлять 122,0 тис. грн, що, на думку АУБ, не має ознак розкоші.

В АУБ також наголошують, що запропонований механізм податку є недосконалим.

"Функції податкового агента покладено на банк, який зобов’язаний утримувати податок, виходячи із сумарного розміру доходу, нарахованого за всіма вищезазначеними рахунками фізичної особи, відкритими в будь-якому відділенні цього банку, розраховуючи при цьому, підлягає загальна сума доходу кожного вкладника оподаткуванню чи ні. Крім того, банк зобов’язаний щоквартально надавати податковим органам розрахунок суми нарахованих (виплачених) відсотків, кількості місяців, за які отримано доходи за вкладом, та суму утриманого податку за кожним вкладником", - ідеться в повідомленні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей дістали поранення

Окупанти за добу завдали 335 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Ворог уночі та вранці обстрілював Миколаївську область, є пошкодження рекреаційних об'єктів, житлових будинків та об'єкта теплогенерації

ЗС України за добу ліквідували 1096 окупантів

Увечері та вночі ворог атакував Дніпропетровську область безпілотниками

ППО ліквідувала п’ять із дев’яти ворожих БПЛА у п'яти областях України

У Миколаєві після атаки БПЛА пошкоджено рекреаційні та інфраструктурні об'єкти

У Середземному морі РФ тримає два кораблі, один із них ракетоносій "Калібрів"

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 88 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 32 ракетних і 64 авіаудари

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА