12:51 18.12.2017

Створення в Україні потужних IT-продуктів неможливе без повної зміни патентного законодавства

2 хв читати
Створення в Україні потужних IT-продуктів неможливе без повної зміни патентного законодавства

Для забезпечення в Україні умов із метою створення потужних IT-продуктів необхідно повністю змінити патентне законодавство та завершити судову реформу.

Таку думку висловив віце-президент асоціації "IТ України" з правових питань, CEO компанії Alcor Дмитро Овчаренко, відповідаючи на запитання "Інтерфакс-Україна" щодо врегулювання Верховною Радою оподаткування операцій із програмним забезпеченням.

"Ідея норми про звільнення від ПДВ під час постачання програмної продукції зводиться до стимулювання виробництва готових програм (продуктів) на відміну від просто людино-годин (послуг). Адже краще продавати готові меблі, а не деревину, правда ж? Водночас для того, щоб ця норма реально допомогла створенню в Україні нових Viber або Skype, треба також переписати з нуля патентне законодавство, завершити створення некорумпованого і компетентного суду, в ідеалі - спеціалізованого на інтелектуальній власності, як у США", - сказав він.

За словами Д.Овчаренка, поточні зміни до закону - суто технічні, тому цією нормою, як і раніше, користуватимуться не первинні виробники ПЗ в Україні, а швидше дистриб'ютори іноземного ПЗ в країні.

"На цьому етапі українські патенти за своєю вартістю не відрізняються від паперу, на якому вони надруковані: всі продукти з України, як і раніше, реєструються в США, і вся додана вартість (іноді мільярди) також залишається там", - прокоментував Д.Овчаренко роботу з патентами в Україні.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 грудня 2017 року внесеними правками до Податкового кодексу України (законопроект №6776-д) запровадила визначення операцій з програмною продукцією, платежі за якими не вважаються роялті, і закріпила положення узагальнювальної податкової консультації від 2013 року про звільнення оподаткування на додану вартість (ПДВ) операцій із постачання ПЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

Найближчої доби в Україні очікуються помірні дощі, місцями заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА