20:21 01.12.2017

Україна та Польща проведуть переговори з відновлення ексгумації 4 або 5 грудня

3 хв читати
Україна та Польща проведуть переговори з відновлення ексгумації 4 або 5 грудня

Українська та польська сторони на початку наступного тижня проведуть нараду за участю польського віце-прем'єра Пьотра Глінського з питання відновлення ексгумації загиблих у ХХ столітті поляків на території України, заявляє міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

"Нині є спроба повернутися до польсько-українських переговорів із віце-прем'єром Глінським. Така нарада запланована на 4 або 5 грудня, і ми сподіваємося, що рішення повернутися до ексгумації буде прийнято. Ми не припиняємо зусиль, тому що надія помирає останньою. Ми також вважаємо, що це проблеми, які можна вирішити без витрат", - сказав В.Ващиковський в інтерв'ю польському виданню wPolityce.pl.

Він також заявив, що президент України Петро Порошенко запропонував польським міністрам розпочати діалог про можливість початку процесу українсько-польського примирення на зразок "Яд ва-Шем" в Ізраїлі, проте наразі поступу в цьому питанні немає.

"Йдеться про пошук поляків і українців з обох боків, які в ті скрутні часи допомагали одне одному, оцінку їх та створення пантеону героїв, як і в "Яд ва-Шем"... На жаль, рік минув, і відповіді не було... Це питання також було порушено ще раз минулого тижня в п'ятницю в Брюсселі на саміті Східного партнерства, дійшло до короткої розмови президента Порошенка з прем'єр-міністром Шидло (Беата Шидло - ІФ). Президент Порошенко закликав залишити це питання історикам", - заявив глава польського зовнішньополітичного відомства.

"Ми відповіли, що створили Форум польсько-української співпраці, до якого, власне, входять історики та науковці. Головою цього форуму з польської сторони є пан Малицький з Варшавського університету, проте українська сторона не співпрацювала з ним. Що гірше, були ухвалені також рішення, як створення списку небажаних в Україні осіб, зокрема мера Перемишля, або рішення заборонити ексгумацію в Україні", - додав В.Ващиковський.

На запитання про можливе вирішення проблемного в Польщі питання, що, висуваючи своїх героїв, українці пропонують учасників Української повстанської армії, міністр сказав: "Українці мають сучасних героїв, таких як Небесна сотня або солдати АТО". "У них є герої, яких ми також поважаємо. Нам не треба було шукати бандерівців, повертатися до спірних героїв Другої світової війни", - заявив В.Ващиковський.

Як повідомлялося, раніше Інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму стосовно пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, зокрема з демонтажем українського пам'ятника в с. Грушовичі біля Перемишля (Республіка Польща).

17 листопада в Кракові відбулася зустріч консультаційного комітету України та Польщі. У засіданні взяли участь заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв та держсекретар - керівник Офісу президента Польщі Кшиштоф Щерський. Президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі з метою запобігання подальшій ескалації напруги між двома країнами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

12 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Вовчанську Харківської області залишається приблизно 300-400 жителів - поліція

Окупанти за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області, внаслідок ракетного удару загинула жінка

Оккупанты за минувший день обстреляли 10 громад Сумской области, в результате ракетного удара погибла женщина

Українські чоловіки з посвідкою на проживання і роботою зможуть залишатися в Німеччині - Шольц

Швейцарія перемогла в "Євробаченні-2024", Україна посіла 3 місце

ШВЕЙЦАРІЯ ПЕРЕМОГЛА В "ЄВРОБАЧЕННІ-2024". УКРАЇНА ПОСІЛА 3 МІСЦЕ

Частина української делегації у фіналі "Євробачення-2024" одягнена у футболки "Free Azovstal Defenders"

До складу нацжюрі "Євробачення-2024" увійшли Alyosha, Горова, Коляденко, Томільченко і Нагорняк

Нацжурі України на "Євробаченні-2024" поставило найвищі бали Швейцарії, Ірландії та Швеції

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА