16:24 29.10.2017

Представник омбудсмена назвав відправлення до військкомату відвідувачів клубу Jugendhub свавіллям і погрожує порушникам тривалим судовим процесом

2 хв читати

Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига заявляє про порушення одразу кількох статей Конституції та Кримінально-процесуального кодексу в ситуації з затриманням і відправленням до військкомату відвідувачів київського клубу Jugendhub.

"Про законність тут узагалі не йдеться. Фактично є таке слово російське - "бєспрєдєл", і, власне, це те, свідками чого ми стали. Шукати в цьому якусь законність просто немає сенсу. Порушено стільки статей Конституції та Кримінально-процесуального кодексу, що, я думаю, це справа на довгі місяці, оскільки занадто багато людей було залучено в усе це, занадто багато порушень", - сказав М.Чаплига в ефірі телеканалу "112 Україна".

За його словами, на всіх причетних до незаконного затримання відвідувачів клубу чекає тривалий судовий процес. "Усе це вже зафіксовано, запротокольовано. На збірному пункті все документується, зокрема, збираються дані від постраждалих та їхніх родичів", - заявив представник омбудсмена.

За словами М.Чаплиги, підстав утримувати людей у військкоматі не було.

"Ми попросили, щоб до нас зверталися з письмовими свідченнями, й уже багато таких заяв отримано. Так, фактично підтверджені свідчення, що застосовувалася надмірна сила з боку співробітників поліції, невиправдана, не було надано правову допомогу, тобто особи були позбавлені права на захист. Десь статей п’ять КПК грубо порушені", - заявив він.

При цьому представник омбудсмена зазначив, що наразі медична допомога нікому з затримуваних не потрібна.

"Ближче до ночі нам вдалося звільнити незаконно утримуваних осіб. Кілька людей вирішили добровільно залишитися для проходження медичного огляду на збірному пункті, але це їхня особиста воля, і ми в цьому особисто переконалися. Сьогодні вони мають отримати направлення на медогляд, а потім - повістки прибуття до військкомату на призовну комісію", - розповів він.

"Тобто ми пояснили всю ситуацію військовим, і тепер вони намагаються це все направити в правове русло. З понеділка ми розпочинаємо спілкування з Нацполіцією", - резюмував М.Чаплига.

Як повідомлялося, правоохоронці в ніч на суботу затримали в одному з нічних клубів Києва (Шевченківський район) 17 осіб, у яких були наркотичні речовини.

Водночас співробітники військового комісаріату виявили 32 людей, які ухиляються від призову на строкову службу. Їх доставили до пункту збору призовників Києва. В суботу ввечері правоохоронці відпустили кількох затриманих, видавши їм повістки на ранок неділі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА