13:46 05.06.2017

Команда Bellingcat оприлюднила фотографію "Бука 332", зняту до трагедії MH17

3 хв читати
Команда Bellingcat оприлюднила фотографію "Бука 332", зняту до трагедії MH17

Установку "Бук", з якої був збитий у 2014 році літак рейсу МН17 над Донецькою областю, команда журналістів-розслідувачів Bellingcat ідентифікувала як "Бук 332" російської 53-ї зенітно-ракетної бригади.

Як зазначено в доповіді Bellingcat, оприлюдненій у понеділок, за наведенням одного з користувачів Twitter вдалося виявити фотографію, на якій видно маркування негабаритного вантажу на "Буку 332", зроблену до його транспортування в колоні в червні 2014 року.

"На фотографії, знятій російським механіком, ймовірно, навесні 2013 року, видно "Бук 332" із тими самими білими транспортними маркуваннями, що були видні на ньому в Україні незадовго до і незабаром після збиття MH17. Ця фотографія "Бука 332", на якій повністю видно бортовий номер, а також маркування негабаритного вантажу, — остання за часом зйомки з виявлених нами, знятих до його транспортування в колоні в червні 2014 року, коли друга цифра бортового номера була вже зафарбована", — йдеться в доповіді.

Bellingcat зазначає, що знайдений фотоальбом механіка був завантажений у лютому 2015 року, проте в ньому не зазначено ні імені механіка, ні інформації, де і коли були зняті фотографії.

"Bellingcat вдалося встановити особу механіка та виявити кілька його сторінок у соцмережах. На одній із цих сторінок є фотографія "Бука 332", а на іншій — дві інші фотографії, які також є в альбомі 2015 року", — йдеться у звіті.

Розслідувачі роблять висновок, що цю фотографія "майже напевно було зроблено в 2013 році, хоча існує невелика ймовірність того, що її було зроблено навесні 2014 року".

Згідно з доповіддю Bellingcat, зенітно-ракетна установка "Бук", з якої збили "Боїнг", була доставлена на територію України з Росії. Місце запуску ракети - с. Первомайське, що перебуває під контролем проросійських бойовиків.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 осіб, усі вони загинули.

Створено міжнародну спільну слідчу групу (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи.

"Група JIT дійшла висновку, що авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайського. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR доставлена в Україну з Російської Федерації. Після того, як її було використано для атаки на авіалайнер рейсу МН17, її було знову повернуто на територію РФ", - наголошується в документі.

У середині листопада міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай (Liow Tiong Lai) заявив, що вже ідентифіковано імена 100 підозрюваних, причетних до трагедії з "Боїнгом", і їх буде названо до початку 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА