14:58 26.04.2017

Лукашенко запропонував Україні допомогу в складанні стратегії з ліквідації наслідків чорнобильської аварії

2 хв читати
Лукашенко запропонував Україні допомогу в складанні стратегії з ліквідації наслідків чорнобильської аварії

Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що республіка готова поділитися з Україною досвідом у подоланні наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС.

"Ми навчилися жити і працювати на тих землях, які раніше здавалося неможливим повернути до життя. Чи готові ділитися з Україною своїми знаннями і в цій сфері", - цитує агентство "БелТА" О.Лукашенко в середу на зустрічі з президентом України Петром Порошенко.

За словами глави білоруської держави, робота з подолання наслідків катастрофи дала серйозний поштовх впровадженню інноваційних методів в агропромисловому комплексі, лісовому господарстві Білорусії.

Крім того, О.Лукашенко зазначив, що Україна наразі розробляє нову стратегію подолання наслідків катастрофи, планує створити радіаційно-екологічний біосферний заповідник в чорнобильській зоні відчуження. "Ви можете розраховувати на нашу спільну роботу з використанням досвіду Поліського заповідника", - сказав він.

"У 2016 році спільними зусиллями ми змогли домогтися продовження міжнародної чорнобильської співпраці під егідою ООН. Інтерес світової спільноти до нашого гіркого і разом з тим унікального досвіду щодо подолання медичних, екологічних, соціальних, економічних наслідків катастрофи дуже високий", - зазначив О.Лукашенко.

"Наявний у нас досвід треба використовувати, зокрема, в спільних проектах з відродження постраждалих територій. Також за підтримки ООН і партнерів", - наголосив О.Лукашенко.

Крім того, президент констатував, що на подолання найбільшої техногенної катастрофи держави направляють величезні кошти - для Білорусі на сьогодні ця цифра перевищує $25 млрд.

О.Лукашенко в середу прибув у місто Чорнобиль Київської області України, де його зустрів П.Порошенко. Лідери двох країн вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів та поклали квіти до "Стіні пам'яті" меморіального комплексу "Героям Чорнобиля".

Аварія на Чорнобильській АЕС - руйнування 26 квітня 1986 року четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території Української РСР. Це мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований, і в навколишнє середовище було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Аварія розцінюється як найбільша за всю історію атомної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Протягом перших трьох місяців після аварії загинула 31 людина; віддалені наслідки опромінення, виявлені за наступні 15 років, стали причиною загибелі від 60 до 80 осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА