14:13 26.10.2016

"Дочки" "РусАлу" готуються оспорювати дії України стосовно ЗАлКу в міжнародному арбітражі

2 хв читати
"Дочки" "РусАлу" готуються оспорювати дії України стосовно ЗАлКу в міжнародному арбітражі

"Дочки" "РусАлу" Emergofin B.V. та Velbay Holdings Ltd. у вівторок звернулися до Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів (International Center for Settlement of Investment Disputes, ICSID, Вашингтон, підрозділ Світового банку) із запитом щодо початку арбітражного процесу проти України, йдеться в повідомленні алюмінієвої компанії.

Прес-служба "РусАлу" уточнила, що "дочки" компанії подали вимогу про компенсацію інвестицій у Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК).

Запит стосується повернення ЗАлКу в держвласність України. Крім того, як зазначає "РусАл", неприязні дії з боку України на адресу компанії були розширені нещодавно за рахунок включення структур "РусАлу" до санкційного списку. Як вважає "РусАл", ці дії були відповіддю на спроби компанії захистити ЗАлК від "експропріації".

Україна вперше отримала сповіщення від ICSID про початок процесу в грудні 2015 року, після чого сторони провели досудові переговори з врегулювання, але вони нічим не увінчалися і були припинені в серпні 2016 року.

Запит подано відповідно до статті 36 Конвенції про врегулювання інвестиційних спорів між державами і громадянами інших держав та статті 9 угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій між Нідерландами та Україною.

"РусАл" розраховує, що законність вимог "дочок" буде повністю підтверджено під час розгляду, йдеться в повідомленні.

Раніше ЗАлК був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію, виробляв близько 100 тис. тонн на рік. Українська влада обґрунтувала повернення в держвласність 68,01% акцій ЗАлКу тим, що "РусАл" знищував українського конкурента на ринку алюмінію шляхом демонтажу та реалізації за значно заниженою ціною устаткування електролізного цеху, виведення зі складу комбінату Глухівського кар'єру кварцитів, фіктивного формування кредиторської заборгованість перед підконтрольними російській стороні офшорами.

"РусАлу" в Україні належить Миколаївський глиноземний завод та 29,54% ЗАлКу (контролюється через кіпрську Velbay Holding Ltd.).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Ворогу вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ вживають заходів щодо стабілізації обстановки та повернення під контроль н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Укргідрометцентр попереджає про заморозки на ґрунті у східних регіонах 4 і 5 травня

Російський ракетний удар по Одесі знищив посилки на "Новій пошті" на 3 млн грн

Перший Саміт миру для України стане платформою, яка започаткує майбутній мирний процес, - пресслужба президента

У Запорізькій області на Великдень буде посилено заходи безпеки - голова ОВА

Половина енергетичної системи України пошкоджена - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА